Sinterklaas kapoentje…

We zullen het dit jaar nog zelf moeten zingen maar nog twee keer slapen en we mogen ons sinds lang weer wagen aan een Sint- en Pietavond. Onze kinderen, en wij ook, hebben mooie herinneringen aan deze periode van het jaar en natuurlijk willen we dat voortzetten voor onze kleinkinderen. Het wordt onze eerste Sinterklaas als oma en opa. Vandaag trek ik naar de speelgoedwinkel om het kado te halen. Uiteraard hoort er ook lekkers bij zoals marsepein, mandarijnen en speculaas. Toen de kinderen eenmaal “het geheim” kenden en ze ook te groot werden voor speelgoed, kregen ze op Sinterklaas elk jaar een marsepeinen creatie naast hun bord bij het avondeten. Dat blijven we volhouden. De speculaas maak ik dit jaar zelf en hopelijk kan kleinkind me er volgend jaar bij helpen. Ik zie me binnen een aantal jaren al in de keuken staan, rond mij de kleinkinderen, samen lekkere dingen maken. Het gaat er alleen maar plezanter op worden. Leve de Sint!

Speculaasbrokken
Nodig: 250 g zelfrijzend bakmeel, 125 g bruine basterdsuiker, 2 el
speculaaskruiden, 175 g plantaardige boter, snufje zout, 50 g blanke gehalveerde
amandelen
Bereiden:
Doe in een kom bakmeel, suiker, zout en speculaaskruiden en meng dit goed. Voeg de boter toe, meng dit met je handen tot een soepel deeg en maak daar een bal van. Wikkel er huishoudfolie omheen en laat het deeg 1 dag in de koelkast liggen. Hoe langer het rust, hoe lekkerder de speculaas. Verwarm voor het bakken van de speculaas de oven voor op 175ºC. Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Strooi wat bloem op het aanrecht uit en rol hierop de deegbal uit in een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Leg het deeg op de bakplaat en druk verdeeld de amandelen erin. Bak de speculaas in 25 à 30 minuten bruin en gaar. Haal de speculaas uit de oven en laat het goed afkoelen. Breek het dan in brokken. Samen met de kleinkinderen kan je het natuurlijk leuker maken door, in plaats van brokken, verschillende vormen uit het deeg te steken en ze zo hun eigen creatie te laten maken

Deze ook lezen?

Reacties gesloten.