Aan tafel België

Spiegeltent…

Zondag hebben we halt gehouden aan een knappe tent. Letterlijk! Een spiegeltent zelfs. In Rijkevorsel staat ze nog tot eind deze maand en dan is het wachten tot het voorjaar, het Sanseveriasalon.

Van oorsprong is een spiegeltent een danssalon. Hier niks geen dansen maar wel lekker eten en drinken. Je kan er in de buurt goed wandelen, fietsen en zelfs vissen.

Oorsprong van de spiegeltent: Rond 1900, midden in de Belle Epoque, bereikt het kermisleven een hoogtepunt met de komst van voor die tijd bijzondere attracties, zoals de cinematograaf, de fonograaf en anatomische wonderen. De kunst voor de kermisexploitant is vanouds het -tegen betaling- naar binnen lokken van zijn klanten. Achter opvallend beschilderde façades en een entree met kassa bij de cinematograaf bevinden zich ‘tentbarakken’ waar de voorstelling gegeven wordt. De exploitanten van de open stoomcarrousels zien de besloten cinematograaf en plaatsen hun dansorgels in gesloten ronde ‘kiosktenten’ van gemiddeld 16 meter doorsnede, met eveneens beschilderde façades en een entree met kassa: de danssalon is geboren. Momenteel zie je her en der nog wel eens een spiegeltent opduiken. Soms worden ze ook echt als danstent gebruikt en anderen geven er dan weer een heel eigen karakter en bestemming aan. In elk geval de moeite om eens binnen te gaan.

Dit lees je misschien ook graag...