Vegan pannenkoekentaart (eventueel glutenvrij) op Lichtmis..

2 februari, 40 dagen na de geboorte van Jezus, vieren we Maria-Lichtmis. En wie Lichtmis zegt, zegt pannenkoeken. Oorspronkelijk werden er haardkoeken gegeten, later werden dat pannenkoeken. De kleur ervan staat voor zon en licht. Perfect voor een zonnekind als ik.

Morgenavond komt hier een stapel verse pannenkoeken op tafel. Wie morgen geen tijd heeft om verse te bakken kan daar een – handige  – mouw aanpassen. Bak ze gewoon vandaag! Nee, niet om ze nadien op te warmen – zou kunnen maar dat is lang niet zo lekker – wel om er een pannenkoekentaart mee te maken. ‘t Is eens wat anders.

 • Bak een stapel pannenkoeken (zelfgemaakt deeg of uit een pakje). Ik maakte ze met een glutenvrije mix van aardappelzetmeel, maiszetmeel, boekweitmeel en rijstbloem maar het kan natuurlijk ook met gewone bloem. Erbij ging nog bakpoeder, snuif zout, ruime hoeveelheid koekkruiden, vanille , een geplette rijpe banaan en plantaardige melk.
 • Meng een pot Tofutti (vegan “roomkaas”) met speculaaspasta (hoeveelheid naar believen) van Lotus of zelfgemaakte (eventueel glutenvrij, zie beneden***) en  100 ml opgeklopte sojaroom tot een luchtige crème.

 • Smeer tussen elke pannenkoek de speculaascrème. Om en om smeer je er ook wat speculaaspasta op en beleg je met banaan. Volgens mijn gezinsleden, hoe meer banaan hoe lekkerder. Bovenaan werk je af naar je eigen zin. Ik smeerde er de rest van de crème op en werkte af met chocoladeschilfers

 • Zet koel weg om op te stijven.
 • Wie bijgelovig is moet zeker pannenkoeken bakken/eten. Ze zorgen voor een voorspoedig jaar. Veel geluk dus en smakelijk eten!

 

***Zelf vegan speculaaspasta maken kan ook.  Met zelfgebakken speculaas bijvoorbeeld. Hiervoor meng je 200 gr van je afgekoelde koekjes met 0.5 dl  koffie, 0.5 dl plantaardige melk en 1 el plantaardige boter tot een smeuïge pasta. Liever glutenvrij? Bak dan koekjes met het recept voor pepernoten en werk verder zoals beschreven.

Deze ook lezen?

One thought on “Vegan pannenkoekentaart (eventueel glutenvrij) op Lichtmis..

  • Auteur

   Nana

   februari 12, 2018 at 6:11pm

   Probeer maar eens. 🙂

Reacties gesloten.