Aan tafel allergievrij mijn familie ontbijt recepten vegan

Vegan toer op…

Door het vele opzoekwerk voor de gluten- en andere allergieën van kleinzoon ben ik heel wat te weten gekomen over vegetarisme en veganisme. ‘k Moet zeggen dat veel ervan we wel beviel. Zo vervang ik tegenwoordig de gemalen kaas op pasta enzo door een mengeling van gemalen cashewnoten en gistvlokken*. Het ruikt niet alleen naar kaas het smaakt er ook naar. Smelten doet het natuurlijk niet maar bon, ‘k vind het keilekker (en wat nog belangrijker is, kleinzoon ook) én het is gezond op de koop toe.

Verder kwam ik al heel wat lekkere recepten tegen. Diegene die goed bevonden worden, naar mijn smaak dan, zet ik vanaf nu graag op dit blog.

Zo kan ik je bijvoorbeeld als eerste bijdrage de Carpaccio van rode biet met wasabicrème aanbevelen.

Bieten in dunne schijfjes snijden en op bord dresseren. (Ik koop daarvoor voorgekookte biologische rode bieten maar je kan ze natuurlijk ook rauw kopen en zelf koken.) Insmeren met een vinaigrette van walnotenolie, citroensap, zout, peper en mespuntje suiker. Meng wasabi met rijstroom en breng de crème op smaak met zout, peper, suiker en citroensap. Druppel de crème over de bieten en sprinkel er nog wat lente-ui over. Garneer verder met pitten (ik gebruikte omega-mix) en/of pinda’s. Smakelijk!

De omega-mix is ook superlekker als ontbijt met vers fruit (aardbeien uit Hoogstraten bijvoorbeeld) en sojayoghurt.

* Gistvlokken:

Vaak gebruikt als voedingssupplement vanwege het hoge gehalte aan B-vitaminen (zoals B1, B2, B6 en foliumzuur). Ook gebruikt als smaakmaker vanwege de aangename hartige smaak. In kombinatie met noten/zaden krijg je vaak een uitgesproken kaasachtige smaak. De gedroogde gistvlokken hebben geen rijzende eigenschappen meer en kunnen dus niet in plaats van gewone bakkersgist in bijvoorbeeld brooddeeg gebruikt worden. Bron: lekkerplantaardig.net

Dit lees je misschien ook graag...