Aan tafel België Frankrijk Nederland Op een ander persoonlijk resto Tips

Vegetarisch of vegan op restaurant in binnen- en buitenland

Wat bracht 2018 op aan restaurants en bistro’s om lekker en zonder schuldgevoel vegetarisch en/of vegan uit eten te kunnen gaan. Dat is wat je in deze post mag verwachten

Restaurants waar je uitsluitend vegan of vegetarisch kan eten, daar zal je mij niet zo snel vinden. Omdat ik de enige in mijn familie en vriendenkring ben die zo eet ligt dat op sociaal vlak nogal moeilijk. Ja, voor hen doe ik regelmatig een toegeving maar daar lig ik niet van wakker. Een gewoon restaurant waar ik kan eten wat ik wil is met wat zoeken wel te vinden. In de Provence is dat veel makkelijker omdat de zuiderse keuken zich daar beter toe leent.

Laat me starten met een lekker adresje in Antwerpen. Hümm, the house of hummus. Hummus in verschillende overheerlijke smaken en vormen met of zonder vlees/vis, een gezellig interieur en toffe bediening. Ik nam er een allesetende vriendin mee naartoe en zij gaf het een 10! Veel woorden moeten daar verder niet bij geloof ik.

Je Hümm vinden in de Kronenburgstraat 90 en sinds kort ook op de Dageraadplaats.

Geen restaurant of bistro maar een ijssalon. Niet minder belangrijk tijdens de zomermaanden. Voor een lekker melkvrij ijsje moet ik even omrijden (hierover later meer) maar lekkere sorbet weet ik sinds vorig jaar dichter bij huis te vinden. Veel smaken huisgemaakte sorbet, ijs zonder suiker of zonder lactose, alles gemaakt met vers fruit, daarvoor moet je absoluut eens langs Simba’s ijs. Mijn kleinkinderen zijn grote fan! Brugstraat 41, Sint Job in’t Goor

Geen nieuw adresje maar wel eentje om nog eens te belichten. Niet alleen voor het lekkere eten en niet omdat L’Aubergine één van mijn favoriete restaurants in Eygalières is maar ook omdat ons laatste bezoek in 2018 er één werd met een speciaal verhaal.

Als ik bovenstaande foto iets meer naar rechts had genomen had er een héél beroemd persoon mee opgestaan, al besefte ik dat pas een uur te laat.

Het verhaal begint de dag voordien, vrijdag 21 september 2018. De markt loopt ten einde. Manlief en ik zitten op het terras van ons stamcafé, brasserie Le Progrès in Eygalières. Naast ons twee mannen, Engels begrijpen we uit hun conversatie. We hebben allebei een vaag gevoel van herkenbaarheid bij één van hen maar kunnen hem niet direct thuisbrengen. De ros bebaarde en nogal slordig geklede man stapt naar het midden van de straat en zet zich naast een loslopende hond
neer op het asfalt. Hij begint ook tegen de hond te praten. Als hij terug aan tafel komt horen we hem zeggen: ‘I had a connection with the dog. I had a connection.’ We denken er het onze van.

Zaterdagmiddag, 22 september 2018. We wandelen het terras van het restaurant op en mogen van de dienster kiezen waar we gaan zitten. In het hoogseizoen is reserveren er een must. Naast het eerste tafeltje dat ze ons aanwijst zien we de eigenaars van het restaurant zitten samen met de twee mannen die de dag voordien naast ons zaten in de brasserie. De ruige man praat luid en met weidse gebaren. Reden genoeg voor ons om de aangewezen tafel af te slaan. We zetten ons aan de overkant. In dit restaurant komen veel beroemdheden die door de eigenaar persoonlijk ontvangen worden. Charles Aznavour bijvoorbeeld was er vaste klant. Zou die man dan toch een beroemd iemand zijn vragen we ons af? Aan hun gesprekken kunnen we niet uitmaken in welke sector de man dan wel zou zitten. Ze praten over de Mona Lisa, het heelal en over allerlei andere uiteenlopende onderwerpen. Nee we zijn geen luistervinken, de man praat voor de hele tent. Ik neem wat foto’s van het mooie interieur, dat trouwens steeds met de seizoenen mee verandert, en vermijd het om het gezelschap mee op de foto te zetten.

Had ik het maar gedaan denk ik nu. Want wat bleek nadien!? De man was niemand minder dan de grote chef Heston Blumenthal van restaurant The Fat Duck. Door zijn ruige uiterlijk en sjofele kledij had hij zichzelf een goede vermomming aangemeten. Die gaat volgende keer niet meer helpen! Hem tegenkomen zullen we vast nog doen want chef Blumenthal heeft er blijkbaar een groot landgoed.

Brasserie Chez Suzy (Bru) in Eygalières is sinds juni 2018 open. Voordien had de vrouw van Wout Bru haar restaurant nog in Schilde. Volgens “de boekjes” wilde ze meer bij haar kinderen zijn die altijd in de Provence zijn blijven wonen. Het restaurant bevindt zich in het vroegere Brasserie Chez Bru in de hoofdstraat van het dorp, met een ruim terras aan de straatkant.

Sommige kelners spreken Vlaams, voor ons hoeft het niet meteen. We willen niet het gevoel hebben dat we in Schilde uit eten gaan. Het eten op zich was heel lekker. Ik kon uit de kaart makkelijk een vegetarisch menu samenstellen. De gerechten staan op een groot krijtbord geschreven dus je kan prima vooraf uitmaken of er wat naar je zin is.

Waar heb ik in 2018 nog lekker vegetarisch gegeten?

In België:

Restaurant Vieux Depot in Brasschaat, keuze heel beperkt.

Italiaans restaurant Coco Pazzo in Sint Truiden, keuze beperkt. Superlekker, sympathieke kok, niks is teveel gevraagd.

Restaurant Park West in Berchem, keuze beperkt.

Pastec in Schilde, vegetarisch ontbijt en lunch, vegan mogelijk.

In Nederland:

Bagels and beans in Roosendaal, vegetarisch ontbijt of lunch

Yirga in Breda, vegetarisch of vegan ontbijt, brunch of lunch

Lunchroom ‘t Ogenblikske, Etten Leur, vegetarische lunch – aanpassingen mogelijk

De Pasta Cantine in Breda, vegetarische lunch of diner

In Frankrijk is het zo dat je in eenzelfde restaurant de ene keer veel keuze zal hebben, een andere keer weinig of soms zefls niets. Veel hangt af van het seizoen.
Vergeet niet dat er in Frankrijk ook alle dagen een dagmenu te verkrijgen is. Vooral in de lente en zomer heb je grote kans om lekker vegetarisch of zelfs veganistisch te eten, ook voor de dagschotel.

Wij gaan elk seizoen onze adresjes af om te zien wat er op de kaart vernieuwd is én we proberen uiteraard ook zoveel mogelijk nieuwe restaurants uit. Het is een sport op zich geworden.

In 2018 aten we voor het eerst enkele malen eten bij Bistrot Chez Ju en eenmaal bij Le côté jardin en La cuisine au planet. Bij de anderen aten we vorige jaren ook al:

Bistrot Chez Ju in Mollégès, keuze soms beperkt. Heel gemoedelijk, aanpassingen mogelijk.

Le côté jardin in Orgon, keuze soms heel beperkt.

Restaurant La cuisine au planet in Fontvieille, keuze soms heel beperkt.

Le petit café in Oppède-le-Vieux, altijd vegetarisch standaard op de kaart. Ze werken met lokale producten en streekgebonden. Oppède-le-Vieux is een pracht van een dorpje!

Restaurant Paulette in Eygalières, keuze soms beperkt.

Restaurant La récréation in Lourmarin, lunch en diner, vegetarisch en standaard vegan plat op de kaart

Le café du soleil ook Lou Souleu genoemd, lunch en diner, keuze soms beperkt.

Brasserie Le Progrès in Eygalières, lunch en diner, keuze soms beperkt.

Hotel/restaurant Les Remparts in Venasque, lunch en diner, standaard vegetarisch menu op de kaart. Prachtig dorpje!

Hotel La Bastide, restaurant Le lezard gourmand in Eygalières, lunch en diner bio, keuze soms beperkt

Boutique Hotel Domaine de la Pierre Blanche, restaurant l’Opale in Eygalières, lunch en diner, keuze soms heel beperkt. Voormalig domein van Maison Bru.

Sous les micolouliers in Eygalières, lunch en diner, keuze soms beperkt

Klik voor de volledige lijst met restaurants.

Dit lees je misschien ook graag...