Aan tafel Flexitariër met vrienden

Vrienden voor het leven…

Blij verrast als ik haar eerste zinnen lees ” U heeft uw bestemming bereikt” zei onze GPS madam.
En inderdaad, ik ben er nog nooit geweest, en toch herken ik het. “Welkom”, hangt er uitnodigend tegen de gevel, en ja… …dat gevoel was er meteen.  Nana’s bruisend warm onthaal…en haar man, de rustige attente gastheer, je zal je nergens rapper op je gemak voelen. Het weer laat het toe om nog wat buiten te zitten, in het groene paradijs wat hun tuin is.  ‘s Vrijdags zijn er bubbels…even bruisend als Nana, bedenk ik 
als de fles zichzelf spontaan ontkurkt!

Het was ook een fijne avond. Paar receptjes?

Meloen zoals Marie Ange het maakt: Een galia meloentje in de helft snijden en vullen met een lekker zoet wijntje. Monbazillac, een wijn uit de Bergerac. Daarbij kan je naar eigen goesting garnieren met één of andere ham. Ik deed er nog een soort soepstengels met olijfjes bij. Eendenborst à “l’orange”: Niet met appelsien zoals je zou denken én zoals Jeannine dacht. Want natuurlijk als hobbykok zijnde stelde ik voor om de inhoud van de gerechten niet meteen te onthullen maar ze moesten het proberen te raden. Met het sausje bij de eend heeft ze moeite gehad. Ik geef toe dat het geen makkie was door een eigenaardige van ingrediënten: Snij 2 grote wortelen in kleine blokjes enstoof ze in een beetje olie. Giet er 3dl kippenbouillon bij, kruiden met 1 eetlepel geplette korianderbolletjes, peper en zout en laat dan 15 minuutjes koken. Ondertussen schil je een roze pompelmoes zodat er geen witte vliesjes meer te zien zijn. Snij dan het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Mix de wortelen tot een dikke puree en leng aan met het pompelmoessap. Voeg ook de partjes toe en mix weer tot en gladde saus. Een aanrader!
Cappucinocrème (4pers): Breng 3/4de l melk aan de kook met 1 koffielepel oploskoffie en een pakje vanillesuiker. Voeg nog suiker toe naar eigen smaak. Roer 1 zakje vanillepuddingpoeder los in een beetje melk. Voeg er 1 eierdooier aan toe en klop wit-schuimig. Giet dit mengel bij de kokende melk. Roer voortdurend en laat indikken op een zacht vuur. Verdeel de pudding over glazen of koffiekopjes en strooi er een laagje fijne suiker op zodat er geen velletje op de pudding komt. Laat afkoelen en werk nadien af met en toef slagroom.

Kaas-bananendessertje: Normaal is dit recept een taart maar je kan het, zoals ik deed ook in glaasjes serveren. Voor een grote portie voor 6 à 8 personen neem je 175 gr lange vingers (mixen of platslagen in een plastic zak) die je mengt met 50 gr gesmolten boter en 1 el ahornsiroop. Schep de massa in een springvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast. Klop 1,5 dl room stijf en vermeng met 250 gr mascarpone, 50 gr fijne suiker en 3 el citroensap. Snij 2 bananen in plakjes (of plet met een vork) en voeg bij de kaascrème. Schep het mengels op de opgesteven koekjesbodem en strijk de vulling mooi glad. Werk af met krullen van witte en bittere chocolade. Laat opstijven in koelkast. (min 30 minuten maar hoe langer hoe beter) Smakelijk!
Toen Jeannine al een tijdje binnen was, geen fototoestel te zien. We zaten buiten, nog steeds geen fototoestel. Ik wou de sfeer niet verbreken en
durfde het niet aan om als eerste het mijne boven te halen. Ik moest maar eens als verslaafd bestempeld worden! Geen foto’s van de amusekes dus. Maar dan kon ik het niet meer laten, vanaf het eerste moment klikte het ook tussen onze mannen, dus ging ik toch maar mijn digitaaltje halen voor een eerste foto. Je had de opluchting op haar gezicht moeten zien! Yes, een digitaaltje!!! Maar haar handtas stond binnen en direct beginnen klikken was net buiten het fatsoen als je ergens voor de eerste keer komt, zei ze achteraf. Eens aan tafel is haar toestel niet meer uit haar gezichtsveld geweest. (Maar het mijne ook niet zenne.)
Jeannine en Ivan bezorgden ons een heel fijne avond en er is een mooie vriendschap ontstaan. “Voor herhaling vatbaar zeker!?” lees ik enkele keren in de reacties. Wees daar maar zeker van. Een volgend afspraakje is al gemaakt. We zullen het bij hen dus nog eens “lichtjes” overdoen. Hoewel ik zwaar twijfel aan het woord “lichtjes”. Heel zwaar!!

Dit lees je misschien ook graag...