Niet verjaardagsfeest
ooowooo
gelukkige niet verjaardag!
Niet verjaardagsfeest
ooowooo
er is was een niet verjaardag!
Maar manneke toch, waar kan je nu een bétere plek vinden om een feestje te bouwen dan thuis!?
Kleindochter gisteren net nog niet jarig (maar vandaag wel, 3 jaar!), manlief ook nog niet jarig (maar volgende week wel, 50 jaar!) en dus riepen we gisteren ‘Gelukkige niet verjaardag!’ Voeg daar nog een vervroegd Paasfeest bij en je snapt wel dat we met een namiddag niet genoeg hadden. Het huis vol volk en op stelten. De tuin vol volk (neem dit met een snuifje zout) en het huis op stelten (neem dit letterlijk) en iedereen een hele dag in feeststemming…
‘s Morgens brunch met de kinderen en in de namiddag nog wat extra familie erbij voor een stukje taart. Meer moest dat niet zijn. Hoewel het niet makkelijk was om een allergievrije maaltijd samen te stellen ben ik er toch in geslaagd om een paar smakelijke dingen op tafel te krijgen. Zomaar even bij de bakker wat halen, die tijd is voorbij dus was het studeren geblazen. En oefenen, véél oefenen. Hier al enkele recepten voor lekkers dat we zeker voor herhaling vatbaar vonden:
Boekweitkoekjes (Vrij van koemelk, kippenei,soja, pinda, noten, gluten, tarwe)
350 g boekweitmeel, 50 g rijstmeel, 200 g margarine, 100 g suiker, 1 dl water, snufje zout
Kneed van alle ingrediënten snel een deeg in een kom. Maak er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175° C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 5 mm dik. Dit gaat het gemakkelijkst tussen twee lagen plasticfolie. Steek er vormpjes naar keuze uit. Omdat het deeg nogal zacht is, kunnen de koekjes het beste met een pannenkoekmes (of een kaasschaaf) op het bakblik overgeheveld worden. Bak de koekjes 10-12 minuten in de hete oven, doe de oven uit, en laat de koekjes in de oven afkoelen, met de deur open.
Muffins en cupcakes.
Chocolade muffins (Vrij van koemelk, kippenei,soja, pinda, noten, gluten, tarwe)
250 g glutenvrije bloem, 170 g basterdsuiker, 40 g cacao, 250 ml rijstmelk, 80 ml zonnebloemolie, 2 tl vanille-extract, 1 tl appelazijn, 3/4 tl bicarbonate soda, 1/2 tl bakpoeder, 1/4 tl zout
Frosting: 80 g plantenmargarine op kamertemperatuur, 250 g poedersuiker, 3/4 tl groene kleurstof, eventueel 1 tl pepermuntextract of gesnipperde verse muntblaadjes, 25 ml rijstmelk, verse muntblaadjes ter versiering
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een muffinblik (12 st.) met papieren vormpjes. Meng de rijstmelk en de appelazijn in een mengkom en zet het even opzij. Voeg vervolgens suiker, olie, vanille- en pepermuntextract toe en meng. Zeef in een andere kom de bloem, cacao, bicarbonate soda, baking powder en het zout. Giet het melkmengsel bij de droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar totdat er geen klonten meer inzitten. Bak ongeveer 20 minuten. Haal ze na het bakken uit het blik en laat ze enigszins afkoelen voor je de frosting erop doet. Frosting: Mix de poedersuiker en boter goed door elkaar. Meng in een maatbeker de rijstmelk met de kleurstof en het pepermuntextract of gesnipperde muntblaadjes. Giet dit beetje bij beetje door de poedersuiker. Blijf een minuut of 5 kloppen tot alles goed gemengd is en de frosting fluffy wordt.
Bosbossen cupcakes (Vrij van koemelk, kippenei,soja, pinda, noten, gluten, tarwe)
250 gram (glutenvrije) bloem (omdat de glutenvrije bloem na het bakken heel erg naar maïzena smaakt gebruikte ik een mengeling van glutenvrije bloem (Schär), rijstmeel en quinoameel), 250 ml rijstmelk, 70 gram suiker, 50 gram plantenboter, 1/2 banaan geprakt, bosbessen, 2 tl bakpoeder, tl xanthaan gum, 1/4 tl zout , 1/2 tl citroen aroma
Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng alle ‘droge’ ingrediënten in een kom (bloem, suiker, bakpoeder, xanthaan gum en zout). Meng alle ‘natte’ ingrediënten in een andere kom goed door elkaar (boter, rijstmelk, geprakte banaan en citroen aroma). Na het mengen blijven er klontjes over in het beslag, dat is niet erg. Meng de natte door de droge ingrediënten en meng het geheel kort door elkaar totdat je een plakkerig beslag krijgt. Voeg de bosbessen toe en vouw ze min of meer in het beslag. Probeer niet teveel meer door het beslag te roeren. Bak de muffins ongeveer 25 minuten op 190 graden. Bak ze in het midden of net iets onder het midden van de oven.
De bananentaart (Vrij van koemelk, kippenei,soja, pinda, noten, gluten, tarwe) was niet echt slecht te noemen maar daar moet nog wat aan gesleuteld worden. De zanddeegbodem die ik wilde gebruiken was mislukt (te brokkelig) en dus probeerde ik uit tijdsgebrek een (veiliger) recept voor een standaard taartbodem (120 gram plantenmargarine, 2 dl heldere honing of siroop, 120 gram glutenvrij meel). Daarbovenop kwam vanillepudding (gemaakt met rijstmelk), schuifjes banaan (besmeerd met abrikozenconfituur tegen verkleuring).
Niet alleen aan deze taart is nog werk. Je krijgt de cupcakes bijvoorbeeld niet zo mooi bruin. Als je alleen glutenvrij meel gebruikt blijven ze ook plakken aan de vormpjes. Een mengeling maken met ander toegestaan meel kan dit verhelpen heb ik gemerkt.
Allergievrij bakken is niet zo simpel maar koken ook niet. Probeer maar eens een lekker mayonaise te maken zonder ei. Ook hier oefenen, oefenen, oefenen. Een recept voor mayonaise met de poederige ei-vervanger (van Organ) kan je snel en overal vinden maar lekker is die allesbehalve. De potjes vegan mayonaise uit de winkel zijn misschien wél lekker, dat weet ik niet, maar daar zit soja in. Gelukkig kreeg ik in de natuurvoedingwinkel een goede tip. Als basis neem je rijstroom en daarbij voeg je gistvlokken. Die mengeling werk je verder af als gewone mayonaise met mosterd, kruiden, citroen of azijn en olie. De kipcurry voor op de broodjes die ik gisteren zo maakte is in elk geval al meer dan goedgekeurd. Allergievrij bakken en koken is hier nu de verplichte regel als de kleinkindjes op bezoek zijn dus blijf ik nieuwe dingen uitproberen. Wordt vervolgd…