Wat eten we?

Heb ik me gisteren schrijfgewijs toch weer een ietsiepietsie laten gaan hé, en ‘k had nog zo voorgenomen om het niet te doen. Als je zelf kan kiezen waar je uit eten/drinken gaat heb je meestal alles wel onder controle. Nee, ‘t is pas als je lot in handen van derden ligt, om het even theatraal te stellen, dat het grootste probleem zich stelt. Af en toe een keer koemelk in de koffie vind ik geen ramp natuurlijk (Misschien is het dat waar ze op rekenen?) en ‘k zwicht in uitzonderlijke gevallen al wel eens voor het (9 keren op de 10 niet plantaardig) overheerlijk uitziend koekje erbij dat schreeuwt ‘eet mij eet mij’, maar kom ‘t gaat gewoon om het principe hé.

Het belangrijkste is dat plantaardig leven thuis gelukkig als een fluitje van een cent gaat, al was het op kookgebied deze week wel héél rustig:

  • maaltijdsoep met tuinbonen
  • stoemp met witloof en seitan
  • homemade pizza met artichoc, tomaat, olijven en tofutti
  • restje witloofstoemp met extra veel prei en vegan rookworst
Het ontbijt en het dessert/vieruurtje, twee van mijn favoriete eetmomenten van de dag, zijn super geschikt en makkelijk om er iets puur plantaardig van te maken en daar besteedde ik deze week dan weer wél wat extra tijd aan…
Een boterham met peren/dadelsiroop, amandel- of andere notenpasta is lekker als ontbijt maar soms mag het een beetje meer. Dit at ik deze week zoal…
  • homemade granola met sojayoghurt en appel
  • zoete couscous met vanille, kokos en mango (1) (aangepaste versie van recept uit een oud Weight Watchers magazine)
  • couscouspap met kokos en mango (1) (oeps, recept beetje diagonaal gelezen)
  • zoete couscous met studentenhaver, veenbessen en omega mix (1) (alternatieve versie van hierboven)
  • quinoapap met veenbessen, dadel, kaneel en omega mix (2) (aangepaste versie van recept uit Zonder Meer Magazine en dus glutenvrij)
  • havermoutpap met kokosmelk en gedroogde abrikozen
(1) Couscous mengen met geraspte kokosnoot, kokend water erover gieten en even laten trekken. Kokosmelk met vanillemerg opkoken en weer laten afkoelen. (koude kokosmelk met essence werkt ook). Sojayoghurt eronder roeren en op smaak brengen met stevia of agavesiroop. Helft mango in blokjes snijden, andere helft in partjes. Couscous mengen met de blokjes en de kokos/yoghurtsaus erover scheppen. Afwerken met schijfjes mango. Ook lekker is de mango eruit laten en de couscous mengen met studentenhaver, veenbessen en pittenmengeling  met de kokosmelk/yoghurtsaus als topping. Ben je er even niet met je gedachten bij, m.a.w. je leest het recept diagonaal, en je welt de couscous in de kokosmelk, smijt daarna alles in één pot… wel dan krijg je dus pap. Pap die trouwens heel lekker was. Als het snel(ler) moet gaan een prima alternatief. In het originele recept wordt de kokosmelk gemengd met magere yoghurt en zure room.
(2) Rooster omega mix of andere pitten en hou ze apart. Breng quinoa aan de kook in sojamelk en laat 8 minuten (das dan de snelkookversie, anders 12 minuten) op laag vuur koken tot gaar. Giet eventueel een beetje af en voeg kaneel, agavesiroop, veenbessen, dadels en pitten toe. Origineel recept is met geroosterde amandelen, amandelmelk, kaneel, honing, rozijnen en dadels.
 
Van de week kwam de zoete couscous ook een keer als dessert op tafel (‘t was trouwens deze post van de groene meisjes die me op het idee bracht om dat recept boven te halen) en met een overschotje bladerdeeg en crumble bakte ik een taart met appel en rode biet.

Zonder restjes kan natuurlijk ook. Leg het bladerdeeg in een taartvorm, doorprik je de bodem en beleg je met schijfjes appel en (voorgekookte) rode biet. De topping bestaat uit een mix van plantaardige boter, rietsuiker, volkorenmeel, havervlokken, havermout en zonnebloempitten. +/- 30 minuten bakken op 200°c. Volgens manlief zal een bolletje ijs erbij ook super smaken. Ik geloof hem.

Deze ook lezen?

One thought on “Wat eten we?

  1. La FeMe en Spruiten

    januari 25, 2013 at 6:18pm

    dat ziet er lekker uit! vooral dat appelgebak, mijn favoriete gebak. jij weet wel lekkere dingen te maken zeg. dat hebben we niet gemeen, ik ben niet zo'n kok.

  2. LYDELA

    januari 25, 2013 at 6:06pm

    Dat ziet er weer jammie uit! Maar rode biet als dessert dat zou ik eens moeten proeven, want dat durf ik niet, maar ik geloof je, dat het weer voor vingers aflikken was, knipoog!

  3. Marloes Kreatief

    januari 25, 2013 at 3:41pm

    Heerlijk krijg meteen trek<br />Ik ga zo aan de boerenkool met cases noot en geitenkaas ,maar bedenk dat jij ook geen kaas eet nartuurlijk nou alleen met noten is ook heerlijk hoor gr marloeskreatief

Reacties gesloten.