Aan tafel gedachten

Wereld Veggie Dag…

Ook deze week op Eén weer gekeken naar het programma ‘Goed Volk‘ van Jeroen Meus? Ik wel. Toptelevisie is dat. Mogen ze van mij het hele jaar door uitzenden, echt waar. Kijken hoe andere volkeren leven, wat en hoe ze eten. Jeroen doet dat heel goed, ongedwongen en met net de juiste dosis humor. Hij is er de geknipte persoon voor. Meus is geen veggie kok maar euhm… tja ik heb wel een boontje voor hem. *grijns* Wat dit nu met Wereld Veggie Dag te maken heeft? Momentje…

Deze week was het programma in Zuid Afrika. Ze lieten zien hoe ‘vetkoek’ in het Langa-township dagelijkse kost is. (veggie trouwens: bloem, droge gist, water, suiker, zout en zonnebloemolie – maar vettig) Net zo goed zag je hoe een vrouw op weg naar huis een kip koopt en die meteen zelf slacht om thuis uit elkaar te halen en te koken. Beetje later in het programma slacht men zelfs een schaap. Ik heb, zoals vermoedelijk nog kijkers, mijn handen voor mijn ogen gehouden. Jeroen Meus stond erbij en keek er… niet naar. Hij werd er zelfs bleek van. Het siert hem. ‘k Zou het jammer gevonden hebben mocht hij van het hele gebeuren genoten hebben.

Nu, in mijn jonge jaren was het heel normaal dat er bij de mensen thuis geslacht werd. Er bijvoorbeeld een gestroopt konijn omhoog hing. Ook bij ons. Mijn grootvader kweekte konijnen om geen andere reden dan ze vet te mesten en op te eten. Als kind keek ik toe hij ze prepareerde, spalkte en omhoog hing om uit te lekken. Mijn maag draait al om als ik er aan denk nu. Ook van zijn duiven ging er regelmatig eentje de nek om. Achter de tuin was de mesthoop, de plaats waar de duiven geplukt werden. De geur die in de keuken hing als hij de kale duiven boven het gasvuur afbrandde om de kleine haartjes weg te halen… bah, afschuwelijk. Of mijn nonkel die ‘op den hof’ ‘t kalkoen voor het kerstdiner vangt en er voor de ogen van iedereen de kop afkapt waarna het beest koploos nog een rondje doet, alle kinderen er achteraan rennend. Nu ondenkbaar, toen dagelijkse kost. We zijn ermee opgegroeid.

Hopelijk zijn er minstens een paar kijkers geweest die, nadat ze hun handen van hun gezicht haalden, zijn beginnen nadenken. Mensen eten graag vlees maar willen niet weten wat er voordien met zo’n beest gebeurt. En koe, een varken, een schaap…. het is niet meer dan een stuk vlees op hun talloor. Voortaan zelf ook wat meer veggie dagelijkse kost op tafel Jeroen?

De kinderen van nu weten meestal wel dat appelen en peren aan bomen groeien maar kennen vlees enkel van in de winkel. Wellicht is dat een deel van het probleem. Moest er meer nadruk gelegd worden over hoe zo’n stukje op het bord komt, mensen zouden het misschien wat sneller laten. Al was het maar één keer in de week, zeg maar… op donderdag veggiedag?

Allez, alleen vandaag dan? Het is namelijk Wereld Veggie Dag, het gepaste moment om even stil te staan bij de dingen die op tafel komen. Even Jeroen Meus te zijn en met de ogen van ‘Goed Volk‘ te kijken in je eigen omgeving. Ik eet al een paar jaar geen vlees meer, jullie kunnen klein beginnen… één dag, moet kunnen hé. Weet je niet goed wat je moet koken? Kijk eens in mijn kookschrift, of op de site van Eva vzw.

Dit lees je misschien ook graag...

6 Reacties

 1. zegt:

  Ik moet tot mijn grote schaamte ook bekennen dat ik een echte vleeseter ben, is 2x per week vis ipv van vlees ook al een beetje goed dan? En groenten natuurlijk!! :-)<br /><br />Fijn weekend!

 2. zegt:

  helaas, ik ben een vleeseter. Ook al zou ik best wel een dag in de week, of misschien zelfs méér, zonder vlees kunnen. Ik eet ook heel graag groenten.

 3. zegt:

  Ik heb zelfs mijn Karel, een echte vleesfan, zo ver gekregen dat hij amper nog vlees eet 🙂 Heel af en toe eens buitenshuis…In ruil mag hij een Dodge Ram kopen als we ooit de Lotto winnen 😉 Want iemand die geen vlees eet mag dat qua voetafdruk las ik ooit eens…

 4. Iedereen draagt een steentje bij op zijn/haar eigen manier. Mooi. Als iedereen een beetje moeite doet is dat beter dan niks. Toch!?

 5. Helemaal geen vlees? Dat speel ik niet klaar… maar één keer in de week veggie of vis dat proberen we al… alhoewel zo&#39;n viske is ook een levend wezen…?<br />En al je jeugdsentiment ken ik maar al te goed… ik zie de konijnen ook nog gestroopt hangen bij mijn pa… (lekker waren ze wel…)<br />Dankjewel voor de kooklink!

 6. Ik heb de aflevering ook gezien, goede televisie trouwens en had ook mijn bedenkingen. <br />Maf hoe ver wij staan van hoe ons eten geslacht word. Dat ons vlees een dier was en eerst geslacht dient te worden, dat weten wij niet meer. Zelfs een kok, kan dat tafereel niet aanzien.<br />Een goed stuk vlees laten, dat ga ik niet doen. Gewoon bewust ermee bezig zijn, dat is wel mijn ding. Afwisselen

Reacties zijn gesloten.