wandelschoenen
België Tips Uit met kids

Coronadagboek: wandelen doet je goed…

Wandelen is gezond, zowel voor je lijf als voor je hoofd. Wisten wij al langer hoor. Sommige mensen zullen dat pas ontdekt hebben tijdens de lockdowns. Ritme opbouwen is nodig.

Ritme als in hoe ver je stapt en hoe dikwijls. Snelheid is van ondergeschikt belang. Dat laatste telt niet voor die-hards die in een wandelclub zijn. Trouwens één van de redenen waarom wij er uitgestapt zijn. Wij wandelen nu op eigen tempo, wanneer we willen, hoe ver we willen. 

Ja, ook voor ons is het wandelen er het laatste jaar terug een stapje op vooruit gegaan. Tijdens de zomermaanden sukkelde ik met een voetprobleem dus moest er na de zomer opnieuw opgebouwd worden. Dat deden we in september tijdens onze vakantie in de Ardennen. Sindsdien wordt er in de mate van het mogelijke – lees voornamelijk als er geen fysieke problemen zijn – elk weekend gewandeld.

Dat wandelen, dat beleeft ieder op zijn manier. Zo komt het dat op het einde van elke wandeling elkeen een ander verhaal kan schrijven over wat er onderweg is gezien.

Je kan op verschillende manieren op pad gaan:

Je kan zelf een wandeling uitstippelen. Heel leuk om te doen. Nadeel is dat je dan niet vooraf weet hoe lang ze is als je ze op de old fashioned way uitzoekt. TIP: er zijn ondertussen apps en sites waarmee je kan plannen én ook de afstand weet. Route You is er één van. Je kan er ook een wandeling kiezen die door iemand anders is gemaakt (plus gereviewd werd) en gedownload werd in de app/site.

Je kan een bewegwijzerde wandeling doen die uitgestippeld werd door een wandelclub. Elke club heeft zijn pijlen. Info op Wandelsport Vlaanderen. Nadeel: de pijlen blijven niet hangen en zijn dus maar beperkt te volgen. TIP: Nu er geen officiële wandelingen mogen georganiseerd worden zijn er wel coronawandelingen die voor lange tijd afgepijld blijven.

Je kan een wandeling maken uit wandelgidsen, wandelfolders of oude wandelboekjes van de kringwinkel. Nadeel: die vertrekken meestal vanaf een te volgen plannetje. Steeds op elke hoek van de straat moeten kijken naar welke kant je moet was vroeger een normale zaak, nu eerder vervelend. Wat zijn we toch verwend hé.

Je kan bewegwijzerde wandelroutes doen. Die kan je online vinden of bij de toeristische diensten. Nadeel: één bordje verdwenen en je bent het noorden kwijt. Dat dit écht niet leuk is hebben we al ondervonden. TIP: Meestal staat er bij de start een infobord met daarop een plannetje van de wandeling. Neem bij vertrek een foto voor in geval van zodat je alsnog de juiste weg kan zoeken.

Je kan een knooppuntenwandeling uitstippelen. Daarvoor gebruik je de gratis routeplanner op wandelknooppunt.be. Wist je trouwens dat deze rood-witte bordjes met knooppunten al 25 jaar bestaan!? Het wandelnetwerk (en fietsnetwerk met wit-groene bordjes) werd bedacht door Hugo Bollen. Hugo zorgde ervoor dat wij nu met z’n allen, en dit zonder steeds een kaart te moeten openplooien, kunnen stappen langs veldwegels en andere mooie wegen. 58% van die paden is verhard, 42% onverhard. De knooppunten worden het meest bewandeld in de provincie Antwerpen en raar maar waar het minst daar waar ze oorspronkelijk het eerste paaltje in de grond klopten, Limburg. Nadeel: Niet overal zijn knooppunten beschikbaar. Er zijn dus streken die je zo niet kan verkennen.

TIP, in je buurt:

Wandel in je eigen omgeving via de vele trage wegen die je dorp rijk is. Ze zijn de ontdekken op tragewegen.be. Vlaanderen heeft ruim 40000 km aan zulke wegen. De website wordt gemaakt door vrijwilligers.

TIPS, met kinderen:

  • Doe een wildeplantenwandeling. Download daarvoor de wildeplantenkaart op de website van Velt en ga onderweg op zoek naar de verschillende plantjes op de kaart. Of pluk wat van het “onkruid” en maak er thuis samen met je kind gelei of smoothie van.
  • Je kan nog steeds een berenjacht doen. Veel mensen hebben al sinds vorig voorjaar een beer voor hun raam staan. Blijft plezant.
  • Maak er kleine natuurverkennertjes van. Ga op planten-, paddenstoelen- of dierenjacht met een app. Obsidentify om planten of Birdnet om vogelgeluiden te herkennen.

Onderschat kinderen niet als het op wandelen aankomt. Maak er wat leuks van en geniet samen van de gezonde buitenlucht!

VOORDEEL: Hoe dan ook, wandelen doet je goed.

Alles ligt op loopafstand, als je er de tijd voor neemt.

Dit lees je misschien ook graag...