België Tips

Coronaproof onderweg in de Kempen, de abdijenroute

Ondanks het feit dat we sinds de coronacrisis onze wandelgewoonten aan het opbouwen zijn, kan een autoroute af en toe geen kwaad. Het was september, mooi weer voor de abdijenroute

We reden naar Kasterlee en haalden daar de gratis routekaart af bij de dienst toerisme. Misschien wel handig nu: je kan de route ook downloaden op kempen.be.

Van daaruit reden we naar de abdij van Corsendonk in Oud Turnhout. Normaal kan je in het horecagedeelte iets consumeren maar nu met de coronacrisis was dit voorbehouden voor eigen hotelgasten. Dat Corsendonk biertje moesten we ergens anders zien te versieren.

Onderweg naar onze volgende halte kwamen we de Heilige Familiekapel Op Hoeven tegen, ofte de kapel van de Gouden Madonna. De Madonna zou ooit geroepen hebben: “Laat de bloemen tot mij komen !” en zo komt het dat er nog steeds van heinde en ver mensen komen om er te bidden en er bloemen achterlaten. Elke eerste donderdag van de maand wordt er gezongen bij het beeldje. Als je je geroepen voelt… iedereen is er welkom!

Eens in Retie aangekomen weken we even van de route af en reden tot aan de watermolen. De wandelknooppunten in de omgeving lijken me de moeite. Ook het startpunt van het Hekselienpad (leuke wandeling met kinderen) hou ik in gedachten voor later.

Vandaar reden we door tot aan de abdij van Postel. Daar kwamen we al eerder maar ik was nog geen enkele keer tot in de kruidentuin geraakt. Wat een verzameling! Maak er een korte wandeling langs knooppunten 14-12-13-15-14 (2,2 km). Oh en vergeet niet om er een lekker Postels biertje te consumeren. Je kan er trouwens ook diverse streekproducten kopen in het abdijwinkeltje.

Na een korte stop bij de Haenvensemolen (niet op het traject) reden we naar de abdij van Averbode. Die ligt op de grens van 3 gemeenten en 3 provincies (Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen). Wist je trouwens dat Ernest Claes er begraven ligt?

Wat een prachtige site! Ja daar gaan we zeker nog eens terug om uitgebreid te gaan wandelen. Alles was er heel coronaproof geregeld zodat we buiten op het terras een biertje konden nuttigen.

Als laatste stopten we bij de abdij van Tongerlo. We hadden ook nog rond het kasteel van Westerlo willen wandelen maar daar was het al te laat voor. De wolken werden ook steeds dreigender maar dat belette ons niet om het domein uitgebreid te gaan verkennen.

En zo hadden we tijdens onze staycation weer een stukje van onze eigenste Kempen ontdekt. Ik kan iedereen deze route aanbevelen!

Wandel je graag? Als je op elke plek uitstapt en een kleine wandeling maakt heb je ook je nodige stappen bij elkaar. Op dit moment zal je zelf drankjes en hapjes moeten meenemen daar de horeca om gekende redenen nog steeds gesloten is, maar dat maakt het niet minder leuk. Genoeg picknickplekjes gezien onderweg. Bijzonder coronaproof dus! En voor die biertjes keer je gewoon in betere tijden nog eens terug!

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. zegt:

    Lijkt me een prachtige wandeling en in die kruidentuin zou ik ook wel eens een rondje willen lopen 🙂

    1. Nana zegt:

      Is de moeite! Ik ga volgende zomer nog eens kijken.

Reacties zijn gesloten.