België Frankrijk lezen Nederland Tips

Iedereen leest zwerfboeken

Iedereen kent ondertussen het gegeven zwerfboeken al wel. In België kan je vooral boeken van individuele personen, de Boekenjagers of Bookcrossing vinden. Zelf vond ik er al verschillende en legde een veelvoud “in het wild” zoals ze dat noemen of in een boekenruilkast voor anderen om te vinden en dit zowel in eigen land als in Nederland.

Boekenjagers en Bookcrossing

Al jaren laat ik boeken achter en ik vind het heel fijn om te weten welk weg die afleggen. Zowel via Boekenjagers als Bookcrossing kan je boeken van mij vinden en/of registreren. Boekenjagers werkt vooral met Facebook, wat ik niet heb, dus voor mij zelf moeilijk om het traject te volgen en bookcrossing vinden veel mensen misschien iets te ingewikkeld. Misschien moet ik gewoon mijn eigen ding maar eens doen dacht ik dus zo…

Zwerfboeken pagina

Vandaar de nieuwe pagina Zwerfboeken op dit blog waar je sinds kort mijn boeken kan terugvinden. Telkens ergens een boek wordt achtergelaten zal dat op die pagina vermeld worden én – in real time – in “verhaal” van mijn Instagram. De vondst van zo’n boek kan je dan registreren via de pagina op de blog, via Instagram of mail. Alle gegevens zitten steeds bij het boek.

Zwerfboeken in Frankrijk

In het Frankrijk is het gegeven ondertussen eveneens goed gekend. Meer en meer boekenruilkasten duiken op in de dorpen en steden. Ik vond er trouwens al eens een Nederlandstalig boekje en een gehaakte bladwijzer.

Het bracht me op het idee om ook daar boeken achter te laten voor de passerende Nederlandstalige toerist. Wie weet waar zo’n boek dan terechtkomt. Wat vind ik dit spannend! Meer dan eens ben ik zelf in de positie gekomen waarbij ik merkte dat ik iets te weinig leesvoer meehad. Hoe fijn is het dan te weten dat er kans is dat er in een buitenlandse ruilkast in je buurt misschien wel eens een Nederlandstalig boek te vinden kan zijn.

Een eerste boek werd deze week achtergelaten in de ruilkast in Eygalières en de komende weken zullen daar (en andere plekken) volgen. Dus, moest je op vakantie gaan naar de Provence én je bent een boekenwurm…

Hou de pagina Zwerfboeken en mijn Instagram zeker in de gaten. En als je zo lief wil zijn om even te melden waar het boek naartoe gaat! Alvast bedankt en veel leesplezier!

Boekenruilkasten België en Nederland, de lijst

Via deze link van Iedereen leest kan je zien waar er in België zulke kasten staan. Je kan er zelf trouwens eentje maken of kopen. Ze vullen is ook snel gedaan.

Voor Nederland check ik minibieb.nl of minibibliotheek.nl.

Boekenruilkasten Frankrijk, waar te vinden

Natuurlijk is het leuk om op vakantie een gratis extra boek te scoren of er eentje te vinden als je je boek thuis vergeten bent. Toegegeven, de meeste kasten bevatten voornamelijk Franse boeken maar ook Engelse en in de zomermaanden ook Nederlandse die achtergelaten zijn door toeristen. Of eentje van mij *wink*. Waar kan je nu zo’n boekenruilkast vinden?

We dan check je best Zonelivre.fr waar je heel specifiek je dorp of een departement kan ingeven. Een tweede site is die van Boîtes à livres waar je ook in je buurt, per departement of de hele Franse kaart kan raadplegen.

Even leuk of misschien wel leuker is om toevallig zo’n kast tegen te komen. Sommige zijn goed verstopt, voor andere is een afgedankte koelkast gebruikt (dat zie je hier veel) én er zijn er zelfs die ingericht zijn met tafels en stoelen erbij als een echt leeshoekje. Keitof!

Succes en veel leesplezier!

Dit lees je misschien ook graag...