België

Kooldries-Hoofsweer, Brecht…

Sinds maart mag je in het natuurdomein Kooldries-Hoofsweer wandelen wist mijn wandelmaatje me te vertellen en dus gingen we er genieten van de unieke fauna en flora. Het Brechtse domein ligt vlak naast het kanaal Dessel-Schoten. Een mooie startplaats.

De vele kleiputten vormen een schitterende biotoop voor amfibieën zoals de zeldzame kamsalamander. Hoewel we lang in het water hebben staan turen en trekkensklaar stonden met ons fototoestel, konden we niet meer dan een glimp van dit prachtige dier op foto vastleggen.

Niet meer dan normaal natuurlijk want de natuur laat zich niet sturen hé. We hopen op ‘volgende keer beter’. Toch kwamen er ‘oh’s en ah’s’ voor het vele andere moois dat we zagen.

De blauwe lucht en witte wolken die reflecteerden in de met water gevulde kleiputten, lentebloeiers, vogels (waaronder Canadese ganzen, aalscholvers, waterhoenen, blauwe reigers, roofvogels…) die je o.a. kan begluren door de gaten van de vogelmuur. Sommige vogels en dieren zoals de bosmuis en de waterjuffer waren helaas net iets sneller dan wij.

Voor het eerste deel van onze wandeling volgden we het blauwe wandelpad door Kooldries en aansluitend de gele pijlen door Hoofsweer.

Dit domein is zeker de moeite waard om meerdere keren per jaar te bezoeken omdat er altijd wel wat nieuws te zien zal zijn. Andere planten die bloeien, andere vogels, vlinders,… En misschien, als we geluk hebben, zien we die prachtige kamsalamander wel eens.

 

Dit lees je misschien ook graag...