België

Over blootgatters, edele heren en andere verhalen…

Tijdens de zomermaanden neemt manlief geen vakantiedagen op omdat we die liever op andere momenten gebruiken. We proberen wel om van elk weekend kleine vakanties te maken. Mini staycations of uit. Niet ‘uit’ als weekendjes weg maar meer genieten in eigen streek. Meestal blijven we zelfs in de eigen provincie. Zo wilden we zondag eigenlijk naar de rommelmarkt in het stadspark. Lekker slenteren, terrasje doen, wat wandelen… Wilden, want het weer zat ons niet mee. Hoeveel kraampjes zouden er staan met regenweer? Die er wel zouden zijn dan nog met plastiek bedekt… nee, geen optie. We besloten het over een andere boeg te gooien, weer of geen weer.
Dan maar geen rommelmarkt maar wel naar buiten. Pol en Mariette wandeling leek ons wel iets. Af en toe kwam de zon er al door en het was best aangenaam van temperatuur dus dat moest goed komen. We reden naar het dorpsplein in Zoersel, waar de wandeling begint, trokken onze wandelschoenen aan en gingen van start.

 
‘t Was al meteen genieten van mooie groene landschappen,

een pittoreske oude hoeve uit de 18de eeuw, de Voorste hoeve,

verstopte en minder verstopte kapelletjes,

de natuur,

die ons trouwens een paar keer een extra hartverwarmende glimlach schonk, waaronder deze…

 

En toen pakten donkere wolken zich samen boven onze hoofden. Ja hoor, een korte maar hevige plensbui werd ons deel. Ach wat, we hadden toch onze regenjas met kap mee. Alleen, de mijne bleek na het wassen niet opnieuw waterdicht te zijn gemaakt. Oepsie, kleine vergetelheid. Gelukkig was na 10 minuten stappen alles alweer droog door de warmte van de zon die kwam piepen. In de verte zagen we wel een tweede bui opduiken…

Wat een enorme maar prachtige wolkenpartij! We hoopten nog even dat ze ons zouden sparen maar helaas. Het water gutste met bakken uit de hemel. Doorweekt was ik. Net als toen. Nat tot op mijn ondergoed. Mijn jeans hing als een loden last rond mijn benen. Gelukkig zagen we na een poos stappen een stal waar nog wel (schuil)plaats was voor 2 natte zielen. Vanonder het afdak hadden we een mooi zicht op de velden…

 

Toen de hevigste regen voorbij was stapten we verder, nat is nat hé, en passeerden nog een mooi gerestaureerde hoeve. Op de zijgevel van ‘Den Tritselaer’ zie je de geschilderde stamboom van de familie/bewoners. Zo uniek!

 
Een halfuurtje later zaten we bij een drankje na te genieten. Dankzij de infobordjes langsheen de wandeling hadden we weer heel wat bijgeleerd over onze eigen streek. Over de Heren van Zoersel die vreemde jongmannen weghielden van de maagdekens uit het dorp, pastoor Janssen die volk naar zijn kerk lokte door zijn mis te beginnen met het lezen van duivenmelkersberichten, maar ook over de blootgatters, zo werden de nudisten die in de jaren 30 naar de Zoersel kwamen om naakt te verpozen aan de Visbeek genoemd.
 
Onderweg geen edele heren, maagden of blootgatters tegengekomen maar wel zon, zomerse regendruppels, heerlijke wolken, bossen, natuur… Een streek om fier op te zijn.
 
Wil je deze wandeling ook doen? Ze start aan knooppunt 49 op het dorpsplein van Zoersel. Download hier de folder of haal de info af in het Lindepaviljoen, Oostmallebaan 15. Tevens de plek trouwens waar je de, door Pol van Mariette, gebeeldhouwde lindeboom kan bewonderen. Die boom, tja, das eigenlijk een verhaal op zich. 

Dit lees je misschien ook graag...

7 Reacties

 1. zegt:

  jammer dat mijn vrouw door haar rugproblemen niet meer kan wandelen, want dit ziet er een prachtige wandeling uit!<br />Vooral als het weertje meezit… 🙂

 2. Oh wat heb ik genoten van dit blogje … héérlijk, zelfs inclusief de regenbuien denk ik :-), de foto&#39;s zijn prachtig!!! Ik ben al aan het kijken, want deze wil ik vast en zeker ook een keertje doen! Bedankt voor de tip!

 3. Een heel schoon wandeling… Zoersel is wel even rijden voor ons maar misschien toch wel eens een keertje overwegen!<br />Dankjewel voor de tip enne voor de superdesuperschoon foto&#39;s… &#39;t was nu al gewoon meegenieten!

 4. Heerlijk zo eropuit,nog bedankt voor je lieve kaartje

 5. brrr wat een plens buien !! stoer doorgestapt ! 🙂 Het heeft prachtige foto&#39;s opgeleverd !!

 6. zegt:

  Hihihi blootgatters ;)<br />Wij waren in het Stadspark, even…Tot het echt niet meer ging!<br />Fijne kralen en memospel gekocht. En veel kramen en druk hoor, tot het begon te gieten idd!<br />De wandeling ziet er wel een geweldig alternatief uit!

 7. zegt:

  Hihihi, blootgatters hebben wel minder last van een regenbuitje denk ik ;-)!<br />Wat een mooie wandeling zeg…

Reacties zijn gesloten.