België Frankrijk kringwinkel enzo mijn tuin Tips

Provence aan huis…

Als ik niet in de Provence ben, is de Provence hier. Daar zorg ik zelf wel voor. Zowel ons huis als onze tuin hebben Provençaalse invloeden. Veel spullen koop ik ginder én bijna altijd tweedehands. In de dépôt vente (zoals Troc), op rommelmarkten of in brocantewinkels. Toch mag je ook de kringwinkels hier niet onderschatten. Ik heb onlangs het één en ander op de kop kunnen tikken dat perfect binnen het plaatje past en de tuin meer áf maakt.

In vroeger tijden gebruikt voor het zetten van een lavement, nu heel leuk met planten erin. Twee net gekocht op rommelmarkten in de Provence, eentje verleden zomer op een rommelmarkt in Emblem.
Allemaal kringloopgeluk!
Spullen zowel uit de Provence als van de kringwinkel. o.a. rieten mand van de kringwinkel in Balen, enkele flessen, stenen potje, dienblad etc van de kringwinkel in Nijlen, lavendel meegebracht van de Provence en hier geplant in een mooie pot die ik vond in de kringwinkel van Brecht, een Dame Jeanne net gekocht op een vide grenier in de Provence. Het tafeltje brachten we vorig jaar mee.
Wie doet nu zoiets weg denk ik dan!? Mooie houten windlicht van de kringwinkel in Zandhoven.

Ook op gebied van planten zijn er dit jaar wat nieuwigheden bijgekomen. Een dakplataan die voor de nodige schaduw zal zorgen, een vijgenboom(pje), Perovskia (of Russische salie), Gaura (ofte prachtkaars), enkele olijfboompjes en witte lavendel. Behalve die laatste, allemaal planten die ik in de Provence veelvuldig zie groeien in de bermen langs de straat en het hier, mits de juiste standplaats, evengoed doen.

Dakplataan, natuurlijke schaduw in wording…
Als die vol blad zal staan… Ik kijk er naar uit!
Perovskia… Binnenkort een paarse bloemenpracht.
De gewone lavendel staat al bijna open!

Nog een nieuwigheid, en niet alleen in onze tuin, is de mulchlaag tussen de planten. Omdat ik niet tevreden was met wat we voorheen hadden koos ik voor stropellets. Ik kan het iedereen aanraden. Het legt makkelijk, oogt mooi en straalt rust uit. De vogels blijven eraf en onkruid blijft weg. Ik ben fan!

Stap 1: Een laag van de droge pellets tussen de planten strooien.
Stap 2: nat maken. Alles zwelt op en wordt 4 x zo dik.
Na het drogen bekom je een dikke ondoorlaatbare korst.

En nu valt er niet anders meer te doen dan te genieten…

 

Dit lees je misschien ook graag...

5 Reacties

 1. Je bent een ware sfeermaakster, prachtig.

 2. Die emaille litermaten aan de muur vind ik prachtig!
  Wat fijn om de vakantiesfeer waar je zo van houdt, ook thuis in te brengen!

  1. Nana zegt:

   Die werden héél vroeger blijkbaar gebruikt om lavementen te zetten! 😀 Het fijne is dat het teveel aan water er langs de teut onderaan vanzelf kan uitlopen. Lekker handig.

 3. zegt:

  Whow die kannetjes tegen je muur zijn mooi! Het is duidelijk een hobby van je : kringloopwinkels afschuimen. Je maakt er dan ook telkens weer iets mooi van. Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk weg te doen. Er staat hier zoveel dat in jaren niet gebruikt is en daar ga ik over 2 weken mee op een rommelmarktje staan. Wat niet verkocht raakt, gaat naar de Kringloop. Wie weet zie ik hier binnenkort “bekende” dingen verschijnen. En dan ga ik spijt hebben dat ik ze weg deed! 😉

  1. Nana zegt:

   Over die kannetjes zie reactie op Ageeth. Kringwinkels, rommelmarkten,… het is eender. Maar ik koop niks dat ik niet kan gebruiken. Tenzij een paar spullen om te verzamelen maar daar kom ik ondertussen ook van terug hoor. Verder ontspullen wij even veel als we terug aankopen. 🙂 Veel succes op de rommelmarkt!

Reacties zijn gesloten.