Stripmurenroute, walk with me…

Toen ik een paar weken terug met mijn kleindochter naar Antwerpen ging nam ik haar mee langs enkele stripmuren. Een schot in de roos was het.

Merho in de Paradijsstraat

Jef Nys aan het Frans Halsplein  

Ilah in de Keizerstraat

Jan Van der Veken op de Eiermarkt

Jan Bosschaert in de Wolstraat

Dick Matena in de Korte Nieuwstraat

Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat

Philip Paquet in de Leopold De Waelstraat

Nieuwsgierig naar de volledige stripmuren? Wandel dan eens de Stripmurenroute. 

 • Jommeke van Jef Nys
  Vertrek aan de stripwinkel Mekanik aan de Sint-Jacobsmarkt 73. Linda Torfs van Mekanik is – samen met Johan Bijttebier – de bezieler achter de stripmurenroute.  Loop door tot aan het Frans Halsplein.  Hier houden we de eerste keer halt. Jommeke van Jef Nys lacht je toe.
 • Kiekeboe van Merho
  Steek het Frans Halsplein dwars over naar de Paradijsstraat. Wandel door tot aan de Pieter van Hobokenstraat.
 • Cordelia van Ilah
  Volg de Pieter van Hobokenstraat tot aan de Prinsesstraat en draai links in tot aan de Keizerstraat. U vindt de stripmuur op de gevel van de universiteit.
 • beeld van Hendrik Conscience door Jan Bosschaert
  Wandel de Keizerstraat verder uit tot aan de Minderbroedersrui, draai links af
  en ga de Wolstraat in tot aan het Moriaanstraatje.
 • Laarmans uit Kaas van Willem Elsschot door Dick Matena
  Via de Moriaanstraat (langs café Quinten, het oudste café van Antwerpen) loopt u door de Kerkstraat naar het Conscienceplein waar het echte beeld staat van de man “die zijn volk leerde lezen”. Wandel vervolgens door de poort naar de Jezuïetenrui, draai linksaf richting Korte Nieuwstraat en ga dan het hoekje om naast de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.
 • figuren in de gekende atoomstijl van Jan Van der Veken (zoals al verschenen in De Morgen, De Standaard, Menzo en op affiches en boekcovers).
  Neem iets verder in de Korte Nieuwstraat de Sudermanstraat richting KBC-toren. Op het einde van de straat, tegen de gevel op de Eiermarkt ziet u de figuren.
 • Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon (op de cover van het eerste album Het Eiland Amoras van Willy Van der Steen)
  Wandel via de Eiermarkt naar de Groenplaats. Steek het plein over, ga via de Nationalestraat naar de Steenhouwersvest en sla rechtsaf. Loop door tot aan de Korte Ridderstraat. Vijftig meter in die straat tegen de gevel naast een verzorgingstehuis ziet u de zevende stripmuur.
 • Jazz-muur van Philip Paquet (op het Antwerpse Zuid in de Leopold De Waelstraat 1)
  Wandel via de Lange Ridderstraat naar de Sint-Andriesplaats en draai daar rechts de Korte Vlierstraat in.  Zo komt u uit aan de Kloosterstraat, draai deze straat links in.  Op het einde van de straat steekt u het kleine pleintje over om uw tocht te vervolgen in de Graaf van Egmontstraat.  Zo komt u links voor het Museum van Schone Kunsten.  Aan de rechterkant van het museum, aan het begin van de Leopold De Waelstraat, boven wijnbistro Patine, ziet u de achtste stripmuur.
Voor 3 euro koop je de gids (Muurvast) voor de wandeling en stripontdekkingstocht.
Waar? in de Stadswinkel, de museumshop van het Rubenshuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis en stripspeciaalzaak Mekanik.
(Bron: Antwerpen.be)

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!