dagkoekoeksbloem
België Frankrijk Nederland Tips Uit met kids

Wandel en obsidentify

Je hoeft geen natuurfreak te zijn om jezelf tijdens een wandeling al eens niet afgevraagd te hebben welke bloem, plant of insect je ziet of welke vogel je hoort zingen.

Vroeger moest je daar boeken voor meenemen of je kon een foto nemen en het dan achteraf in de encyclopedie gaan opzoeken. Maar hey, zoveel geduld hebben we in deze moderne tijd niet meer. We willen het weten. Nu, presto, ogenblikkelijk, onmiddellijk, onverwijld, stante pede, of zoals mijn moeder dat zei toen ik klein was sitement direct. (Nana mokt da gier zé, sitement direct!, hoor ik ze nog levendig roepen.) Synoniemen in overvloed om aan te geven wat het internet met ons geduld heeft gedaan. Op informatie willen we niet meer wachten.

Niemand loopt nog rond met een boek in zijn rugzak. Nee, nu hebben we daar allemaal apps voor op onze smartphone staan.

Birdnet

Met de Birdnet app spoor je vogels op door middel van hun gezang. Je neemt een fragment op en de app zegt je welke vogel je hoort. Ik vind het schitterend. Weet je dat ik onlangs midden in de nacht in mijn pyjama naar buiten ben gegaan omdat ik absoluut wilde weten welke vogel er mij uit mijn slaap hield. Niet omdat hij mij stoorde hoor want ik luister graag naar vogelgezang, eender wanneer. Enfin, het was een roodborstje. Blijkbaar zijn dat nachtbrakers.

Obsidentify

De natuur-app Obsidentify werd gelanceerd door Natuurpunt. Je neemt een foto en met één klik weet de app je te vertellen over welk dier of welke plant het gaat. Op dit moment herkent hij al 22.303 soorten wilde dieren en planten.

Vorige donderdag gingen we wandelen in Rijkevorsel en haalde ik voor het eerst de app boven. Dit waren onze ontdekkingen: dagkoekoeksbloem, vuurwants, akkerviooltje, gewone vogelmelk, wede, boerenwormkruid, winterpostelein (ook Amerikaanse spinazie genoemd) en rankende duivenkervel. Je kan op de app doorklikken naar meer informatie.

Ik hou enorm van onkruid (behalve in mijn tuin) en wilde planten en ben blij dat ik nu op elk bloemetje een naam kan plakken. Het smaakt naar meer!

Waarnemingen

Ooit al gehoord van een Terekruiter , Balkanbaardgrasmus, Mara, Vroedmeesterpad, Kalkgraslanddikkopje, Zoemertje, Mispelrotkelkje,…? Boeiend, nee!? Alle ontdekkingen die opgeslagen en gedeeld worden kan je volgen via waarnemingen.be, waarnemingen.nl of observation.org. Daar zie je meteen hoe zeldzaam de ontdekte soort is, waar hij gevonden werd en hoe die eruit ziet. Een beetje wandelen vanop je luie stoel. Ja, best een fijn tijdverdrijf terwijl het buiten stortregent.

Ontdekken

Zo kan je via deze sites ook bepaalde gebieden gaan ontdekken, bijvoorbeeld op basis van reeds gevonden soorten. Of je kan kijken welke er in je eigen buurt groeien en leven. Ik kan niet wachten om de app te gebruiken in de Provence!

Challenges

Nieuw in de app zijn de challenges. Een soort van mini-onderzoekjes waarbij je op zoek gaat naar specifieke soorten. Zo kwam ik met de foto van het viooltje op zo’n challenge terecht maar er is er ook eentje voor bijvoorbeeld meikevers en nog 5 andere uitdagingen.

Aanraders

Allen aanraders voor natuurliefhebbers. Het maakt dat je wandelingen langer duren maar tegelijk maakt het ze ook weer extra leuk. Zeker als je kinderen meehebt. Laat je weten of je ze ook gebruikt of zal gebruiken? Benieuwd wat jullie op je uitstappen zoal tegenkomen.

Dit lees je misschien ook graag...

1 Reactie

  1. zegt:

    Heel handig die app !

Reacties zijn gesloten.