montignies saint christophe
België Tips

Wandelen, dagje Ardennen

Het moet gezegd, niet alles aan corona is slecht. Het feit dat we niet konden reizen heeft ervoor gezorgd dat we ons eigen Belgenlandje meer ontdekten. Soms zelfs heel verrassend.

Over de taalgrens

Bij mooi weer trokken we bijvoorbeeld regelmatig over de taalgrens om te wandelen – meestal korte (dorps)wandelingen of in de natuur zonder (te) stijle hellingen maar dat viel soms al eens tegen. We zijn dus meerdere keren op onze stappen moeten terugkeren omdat de wandeling voor mij niet haalbaar bleek.

Niet elk van “un des plus beaux villages de Wallonie” die we passeerden was in onze ogen altijd beau te noemen. Ach, genoeg dorpjes te verkennen en biertjes te proeven in de Ardennen dus we lieten het niet aan ons hart komen hoor.

Het boekendorp zoals Redu zichzelf noemt viel ons bijvoorbeeld al tegen. Waar waren al die boekenwinkels dan? Als je ooit in Cuisery in Frankrijk bent geweest dan weet je hoe een boekendorp er écht uitziet. Huis na huis is er een boekenwinkel of antiquariaat. Redu was daar dus een zéér flauw afkooksel van, de boekenwinkels bij wijze van spreken op één hand te tellen. Verder een rustig dorpje en streek waar je wel een mooie wandeling kan maken.

Walcourt is dan weer een dorpje waar we zijn gaan lopen door het lakse gedrag van de mensen; het niet dragen van mondmaskers (zelfs geen enkele horeca-uitbater droeg er één), geen social distancing etc… We voelden er ons op dat moment niet op ons gemak maar willen het historisch centrum op een later tijdstip zeker nog eens gaan verkennen.

Maar kom, laat ons focussen op de toffe plekjes. Het pittoreske dorpje Saint Cécile bijvoorbeeld, een wandeling waard!

Of de mooie natuur en vergezichten onderweg, die namen we er natuurlijk ook graag bij!

Wandelen in Sohier

Wandelen in de Ardennen kan niet als je ver weg wil blijven van hellingen en dalen? Oh ja, het kan wel. Een wandeling in het bloemendorp Sohier (provincie Luxemburg) bijvoorbeeld waar het opmerkelijk plat is.

Normaal zou er bewegwijzering zijn die wij althans niet gezien hebben. Een plan is wel beschikbaar bij de dienst toerisme van Wellin. Tijdens corona ter plaatse info verkrijgen is niet altijd gemakkelijk. De toeristische diensten zijn namelijk nu veelal alleen op afspraak open. Gelukkig staat er aan de start (bij de kerk) ook een plan. Daar nam ik een foto van om zo de wandeling van 5 km te kunnen doen. Manlief zegt altijd dat ik zijn wandelende gps ben, verloren lopen doen we zelden. Leuk: onderweg staan her en der infopanelen.

Sohier is een heerlijk rustig dorp met traditionele huizen in een mooie omgeving waar we enkel het gefluit van de vogels en het gekwaak uit de poel hoorden.

Wandelen in Montignies-Saint-Christophe

Ook een wandeling waard is het dorpje Montignies-Saint-Christophe in de provincie Henegouwen, bekend om zijn Romeinse brug. We kenden deze provincie eigenlijk niet en ze heeft ons enorm verrast maar daarover een andere keer meer.

Het dorp ligt vlak tegen de Franse grens aan de rivier Hantes, een zijrivier van de Samber. De brug, een oude dam die later is omgebouwd tot brug is 22 meter lang en 3 meter breed. Het landschap doet heel Frans aan. Verder een kerk uit de 16de eeuw, kapelletjes, een Mariagrot, mooie wandelpaden en een schattig dorp. Redenen genoeg om er halt te houden.

Brocanteroute

Sommige keren, meestal bij minder weer, stippelde ik een brocanteroute uit. Er zaten toffe en minder toffe brocanteurs bij of welke ondertussen permanent gesloten bleken. Eens de brocanteroutes – van over heel België trouwens – volledig zijn uitgewerkt komen ze online op de blog, dus brocanteliefhebbers… stay tuned!

Qua Provencesfeer konden deze uitstapjes weer tellen. Aan de kleurenkaart van Europa lijkt het erop dat we ook ons komende geplande verblijf in de Provence op onze buik zullen mogen schrijven. Een zesde keer uitstel zou dat worden. Het zuiden van Frankrijk kleurt sinds gisteren namelijk weer rood. Elke keer als we zicht hebben op een paar weken vrijaf loopt het ginder net mis. We beginnen er stilaan aan gewoon te worden maar leuk is anders. Anderzijds, uitstel is geen afstel. Tot dan… vive la Belgique dan maar!

Dit lees je misschien ook graag...