wandelen met kinderen, zwerfsteen
België kleine kindjes worden groot mijn tuin Tips Uit met kids woord in beeld

Wandelen met kinderen.

Wie zegt dat kinderen niet graag wandelen heeft nog nooit de moeite gedaan om het voor hen leuk te maken. Er bestaan zoveel manieren om dat te doen. Wandel mee.

Kinderen moeten afleiding hebben tijdens het wandelen, al telt dat ook voor vele volwassenen. Twee van onze kleinkinderen wandelen niet graag maar toen we met hen een wandelbingo deden hadden ze zonder het te beseffen wel een uur onderweg geweest. Ze konden het zelf bijna niet geloven. Koppel er op het eind een leuke attentie aan en ze zijn helemaal blij. Het is één van de zaken die hier hoog op het to-do-lijstje staat als het vakantie is.

Links, rechts, rechtdoor… Geen zin om ver van huis te gaan? Dan is dit een leuke tip. Vanaf het moment dat je de voordeur uitgaat laat je de kinderen elk om beurt een weg kiezen. Of laat de kinderen elke weg op het kruispunt met een kleur aanduiden, gooi met een kleurendobbelsteen (Kan je vast wel in de kringwinkel vinden of je hebt er zonder te weten in één of ander gezelschapsspel eentje liggen.) en volg de kleur/weg die de dobbelsteen aangeeft. Op deze manier kom je in je eigen dorp wel eens op plaatsen die je niet eens kent. Wij waanden ons bij wijze vlak achter de hoek soms zo in de Ardennen.

Zwerfboeken kennen de meeste mensen ondertussen wel maar wist je dat er ook zoiets bestaat als zwerfstenen!? Laat je kind een mooie steen – of stenen – beschilderen (geef ze wel een laagje vernis) en leg ze ergens onderweg neer voor een gelukkige vinder. Zelf op zoek gaan is ook leuk. Er bestaan verschillende initiatieven die meestal een facebookpagina hebben waarop je de geplaatste of gevonden stenen kan aangeven. Doodle-stones is er één van. Zelf vonden we er al wel wat. Zoals hier tijdens een wandeling in Loenhout waarbij ik zelfs kon kiezen…

Of ga op zoek naar hartjesstenen. Vinden ze ook best leuk. Reserveer in je tuin een hoekje waar al de gevonden stenen een mooi plaatsje krijgen en ze komen er mee thuis zelfs als je niet met hen op wandel bent.

Ze kijken ook uit naar alles wat maar op een hart lijkt; een blad, een gat in een boom, een plas water, chips,… én ze sturen het dan naar ons door. Leuk toch, en ze leren gelijk opmerkzaam te zijn.

Wat ook altijd help is een wandelroute zoeken die afleiding kan bieden. Een kasteel, een burcht, een speeltuin, doepaden,… Voor ons steeds een topper tijdens oppasdagen. Over sommige schreef ik wat of ze kregen minstens een link en foto’s in één of andere samenvatting. Velen bleven jammer genoeg onuitgeschreven maar zitten wel nog steeds fris in het geheugen en dat is eigenlijk wat telt.

Onder andere volgende wandelingen deden wij al met de kleinkinderen:

Uit met vlieg is ook een superleuke manier om op stap te gaan met de kids.

Het gebeurt bijna nooit maar heel soms slaagt een wandeling al eens tegen. Toen we vorig jaar de Wandelen met wielen route in Kasterlee deden – het zou ook een belevenispad voor kinderen zijn – was er van belevenis weinig sprake wegens verdwenen, versleten of verwoest. Gelukkig was de omgeving wel de moeite maar daar heeft zo’n kind geen boodschap aan. Zodoende vroeg de jongste kleindochter die keer om een boze mail te sturen om te zeggen dat dit echt geen leuke wandeling was geweest. Ja, ze was ronduit teleurgesteld.

De wandelingen van het laatste jaar, de kleinkinderen zijn ondertussen bijna allemaal tieners, o.a. :

Ach weet je, kinderen hebben niet zoveel nodig om plezier te maken. Op de eerste plaats willen ze gewoon extra en exclusieve aandacht – en willen we dat niet allemaal. Als dat dan samen met een leuke wandeling komt is dat mooi meegenomen.

Tip: check ook de tag KIDSPROOF

Dit lees je misschien ook graag...