België Tips

Wandeling langs de abdij Val-Dieu in Aubel

Eind april 24. Een mooie lentedag, blauwe lucht, wat wolken, perfect wandelweer. Wij in de voormiddag richting Ardennen voor een paar rommelmarkten. Na de middag een wandeling bij de abdij van Val-Dieu in Aubel en natuurlijk een terrasje met dit lekker Belgisch biertje.

Val-Dieu abdij

De Abdij van Val-Dieu, gelegen in het Land van Herve in de provincie Luik, België, is een cisterciënzerabdij met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Deze abdij, gesticht in 1216 door cisterciënzermonniken, is een belangrijk religieus en historisch monument in de regio.

De naam “Val-Dieu” betekent “Gods Vallei” en weerspiegelt de spirituele ambitie van de stichters. De abdij bloeide in de middeleeuwen en speelde een belangrijke rol in de ontginning van het omliggende land en de landbouwontwikkeling.

Architectuur

De abdijgebouwen ondergingen verschillende veranderingen en uitbreidingen door de eeuwen heen. Het huidige complex bestaat uit een kerk (sinds 1946 basiliek), klooster, en verschillende bijgebouwen die voornamelijk dateren uit de 17e en 18e eeuw. De abdijkerk, is vrij sober van interieur maar herbergt mooi houtsnijwerk, prachtige glas-in-loodramen en een indrukwekkend altaar.

Brouwerij

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de abdij is de Val-Dieu Brouwerij, die traditionele Belgische bieren produceert. De brouwerij biedt een scala aan bieren, waaronder Val-Dieu Blond, Val-Dieu Brune en Val-Dieu Triple. Deze bieren zijn bekend om hun rijke smaken en worden nog steeds gebrouwen volgens oude recepten. Je kan ze kopen in de winkel op het domein of natuurlijk degusteren in de brasserie. Ook aan de overkant van de abdij is een brasserie met een groot terras waar het goed vertoeven is met een hapje en een drankje.

Bezoek

Bezoekers kunnen deelnemen aan gebedstijden, genieten van rondleidingen door de historische gebouwen, een bezoek brengen aan de brouwerij of het park (uit 1900) met opmerkelijke bomen verkennen.

La réserve naturelle du moulin du Val-Dieu

Wat weinig mensen weten is dat er een prachtig Natagora natuurreservaat grenst aan de abdij. Je kan er verschillende kleine wandelingen doen. Natagora is zo’n beetje als Natuurpunt bij ons. Door het creëren van natuurreservaten, het herstellen van milieus en het bewustmaken van eigenaren en beheerders van een gebied, streven zij in de eerste plaats naar het behoud van de talrijke plant- en diersoorten die moeite hebben om te overleven in een landschap van intensieve landbouw of sterk verstedelijkte gebieden. Achter de abdij wandel je dus zo door La réserve naturelle du moulin du Val-Dieu.

De abdij van Val-Dieu is op alle vlakken een aanrader voor een dagje uit!

Dit lees je misschien ook graag...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.