Frankrijk kringwinkel enzo Tips

Dépôt vente en brocante in de Provence…

Mijn favoriete Provençaalse rommelmarkten gaf ik al mee, maar er zijn nog plekjes om leuke spullen op de kop te tikken. Een brocantewinkel bijvoorbeeld, meestal een opkoper, is iets van alle tijden. Tegenwoordig steken vooral de dépôts ventes  de kop op in de Provence. Het zijn een soort kringloopwinkels maar dan op zelfstandige basis en zonder achterliggend sociaal aspect. Je hebt er die alleen in kledij handelen, antiek/brocante/kunst verkopen of echte snuisterwinkels waar je – kringwinkelgewijs – regelmatig moet binnenstappen.

Als ik zo’n bordje langs de straatkant spot wil ik er absoluut een kijkje gaan nemen!

IMG_20160504_112427

De meeste van die winkels hebben geen website of Facebookpagina en jammer genoeg ben ik ook nog niet op een goede lijst met adressen gestoten dus gaan we er zelf eentje maken hé. Hopelijk kan ik er na elk bezoek aan de Provence een paar extra toevoegen. Hier gaan we:

De Dépôt Vente van Eygalières die sinds kort zijn plek heeft ingenomen in Mollégès-Gare (Route de Saint Rémy 44) vernoemde ik eerder al enige keren. Ondanks het feit dat – zoals ik laatst schreef – de goesting om er regelmatig binnen te wippen wat verdwenen leek, zijn we er toch nog een paar keer gestopt. Dat niet doen is moeilijk als je er alle dagen voorbij rijdt. We kochten niets maar merkten wel dat er een goede flow van materialen is zodat het toch leuk blijkt om te kijken wat nieuws ze binnen hebben. Jammer dat de radio afgesteld staat op een Amerikaanse zender. In mijn ogen zouden Franse chansons eerder een juiste sfeer geven.

Enfin. We hebben ook een aantal nieuwe tweedehandswinkels ontdekt die toch wel de moeite zijn om te vernoemen:

Eygalières:

Dépôt Vente Le Revivre, 10 Z.A. Les Grandes Terres. Beetje weggestopt in het bedrijvencentrum vlakbij Mollégès-Gare, kleine winkel met hoog kringwinkelgehalte, kleding, huisraad en decoratie, amper tot geen meubelen.

IMG_20160430_154625

Orgon:

Dépôt Vente – Brocante Mille Objects, RN 7, Orgon. Grote winkel, hoog kringwinkelgehalte, meubelen groot en klein, decoratie en huisraad, geen kleding. Let op: een prijs vraag je best aan de baas en niet aan zijn vrouw. Zij schat hun waren iets lager in dan haar man wat steevast tot discussie leidt aan de kassa.

IMG_20160428_164235

L’Isle sur la Sorgue:

La Fripe Chic, 16 Rue Rose Goudard. Tweedehandskleding en accessoires, vooral vintage.

IMG_20160428_122628 (2)

Dépôt Vente Chez Sandra – Troc Styl, Rue Moliere 1. Tweedehandskleding, schoenen en accessoires.

IMG_20160428_122944

Sénas:

Hoewel ik de winkel aan de dure kant vind en de eigenares niet vriendelijk is (ze keek ons bijna buiten en stak tegen haar zin het licht aan in de toch wel vrij donkere zaak) wil ik Chez Corinne – 21bis Av. Gabriel Peri – toch vernoemen om zijn koopwaar. Tweedehands meubelen, kunst, decoratie en huisraad maar ook antiek en brocante. Geen kleding. Misschien kan jij er wel zaakjes doen.

Dit lees je misschien ook graag...

6 Reacties

 1. Ik ben tot nu toe de dépot ventes in Frankrijk altijd voorbij gelopen. Het leken me vaak zo’n louche winkeltjes, waar ze – dacht ik altijd – waarschijnlijk hun prijzen vaststellen ‘à la tête du client’. Te mijden als toerist dus. Maar nu ik dit lees, krijg ik toch zin om eens naar binnen te gaan. Wie weet vind ik iets leuks en typisch Frans.

  1. Nana zegt:

   Moet je volgende keer dan zeker maar eens doen. Tegenwoordig zijn de spullen in de meeste winkels trouwens van een prijs voorzien. Succes!

 2. Dat moet wel genieten zijn allemaal, zelfs van onvriendelijke verkopers 😉

  1. Nana zegt:

   Hahaha idd!

 3. zegt:

  Leuke adresjes heb jij, heerlijk om daar te snuffelen. In Valence zijn wel grote trocs, maar die zijn niet echt goedkoop. Ik hou het maar bij een markt zo nu en dan.

  1. Nana zegt:

   De trocs zijn inderdaad duur. Af en toe spring ik die in Avignon wel eens binnen maar iets kopen deed ik nog nooit. Marktjes zijn ook heel tof om te doen.

Reacties zijn gesloten.