Flexitariër Frankrijk

Flamingo’s en muizentandjes…

Het hangt er vanaf waar we juist logeren maar als het enigzins te doen is proberen we als we in het zuiden zijn een bezoek te brengen aan Saintes Marie de la Mer in de Camargue. Niet zozeer het dorp op zich, want véél te toeristisch naar onze goesting (al is het er tijdens de fête votive best wel speciaal hadden we al gemerkt), maar de rit er naartoe is de moeite. Prachtige landschappen van rijstvelden, wilde natuur, ranches en waterpartijen vol flamingo’s..

Die sfeer liet ik ‘s avonds terugkomen in ons bord want ik maakte een (snel en lekker) gerecht klaar met tellines (ofte platschelpen, ofte muizentandjes). Tellines betekent in het Grieks ‘boezem’ (met respect en tederheid te behandelen dus) en is een schelp die thuishoort in de Camarguestreek. Je kan ze rauw eten of licht in citroen of witte wijn gemarineerd als aperitief maar als voor- of hoofdgerecht klaargemaakt zijn ze ook superlekker. (reken als hoofgerecht wel op 1 kg voor 2 personen.)

Een halve venkelknol en een halve ui samen met wat knoflook aanstoven in olijfolie. De (veelvuldig) gewassen tellines toevoegen en afblussen met pastis (niet noodzakelijk). De pan kort schudden tot de schelpen opengaan. Bestrooien met peterselie en klaar! Het maken van dit gerecht neem hoop en al 10 minuutjes in beslag en het is om duimen en vingers af te likken. Neem dit laatste niet alleen figuurlijk want je eet deze hele kleine schelpjes het beste met de handen. Je kan dit recept trouwens gebruiken voor eender welke schelp want ik maak zo dikwijls mosselen klaar.

Dit lees je misschien ook graag...