Frankrijk Tips

Fontaine de Vaucluse…

Het is er vandaag dan toch nog van gekomen om aan mijn reisverslag van onze vakantie van verleden week te werken en wat elkaar te sprokkelen. Eigenlijk kan ik weken vullen met verslagen want op één dag deden we soms verschillende dorpen waar overal wel wat te beleven viel. Fontaine de Vaucluse bijvoorbeeld deden we dinsdag als eerste. Het is qua dorp niet veel soeps en je waant er zeker niet in de Provence maar er is wel wat te zien. Fontaine verwijst naar een bron. Vaucluse is afkomstig van het Romeinse Vallis Clausa. Dit betekent gesloten vallei. Op dit plaatsje ontspringt het riviertje de Sorgue. Men vermoedt dat de bron gevoed wordt door een onderaards meer.

Het moet op een enorme diepte liggen want men heeft nog steeds niet kunnen vaststellen hoe diep ze wel eigenlijk is. Diepzeeonderzoeker Jacques Cousteau is er niet in geslaagd het te weten te komen. Als de bron weinig water boven stuwt, ziet men een groot en diep gat met in de verte beneden een klein meertje. Tussen Pasen en Pinksteren ontspringt het meeste water. Dit loopt dan op tot 200.000 liter per seconde. Op jaarbasis produceert deze bron 630 miljoen kubieke meter water, waarmee ze de in Europa de bron is met het grootste volume. Heel speciaal maar toen wij er waren was er alleen maar een grot zien. Alleen al de weg ernaartoe was de moeite.

En dan hebben we nog de moulin à papier. Papiervervaardiging was een belangrijke en welvarende bezigheid in Fontaine Vaucluse tot halverwege de 20ste eeuw. De papiermolen, in de Galerie Vallis Clausa, brengt eerbetoon aan dit special ambacht papier met de hand te vervaardigen, net zoals dat in de 15de eeuw gebeurde. Het is de enige nog bewaard gebleven werkende papiermolen.

Buiten verschillende musea staat in datzelfde dorp ook de l’église Sainte Marie et Saint Véran. Deze Romaanse kerk in Provençaalse stijl, uit de 11de eeuw, is gebouwd op de ruïne van een heidenentempel en heeft een crypte waarin zich de graftombe van Saint Véran bevindt. Vóór de kerk staat een beeld dat verwijst naar een legende van Véran die een vuurspuwende en mensenetende draak doodde en meesleepte tot aan de voet van het Luberongebergte.

 

Dit lees je misschien ook graag...