Frankrijk

Het lotuseffect…

Wat heeft nanotechnologie te maken met een lotusbloem en wat heeft die bloem te maken met mij? Awel, dat is heel simpel. Waar voorheen 3 op reis me met plezier deed terugdenken aan Normandië deden Bart en Siska dat onlangs met de Dordogne.  Allez ja, Guido Groeseneken, een gast die in het programma zat en kwam spreken over nanotechnologie deed dat.

Hét voorbeeld blijkt een lotusbloem. Nano-deeltjes zijn slechts enkele miljoenen delen van een millimeter groot. De techonologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om iets water- en vuilafstotend te maken. In de natuur zijn er ook zelfreinigende oppervlakken zoals bij de lotusbloem. Haar bladen zijn altijd zuiver, want zij beschikt over een ingebouwd zelfreinigingsmechanisme, dat men lotuseffect noemt, omdat dit effect voor de eerste keer bij de lotusbloem ontdekt werd. Op de bladen van de Indische lotusbloem vormt het regenwater ronde parels, die reeds bij de geringste inclinatie van het blad afrollen en daarbij stof en roet mee opnemen en verwijderen. Daardoor blijft het oppervlak van het blad zuiver en is na een regenbui onmiddellijk droog. (bron: Cenano.nl)

DSCN3087

Toen moest ik dus denken aan die keer, juni 2007 was dat, dat ik een lotusbloem zag in Les Jardins de Sardy in de Dordogne. Dat is letterlijk een lotuseffect hé!?

Veel foto’s nam ik toen nog niet. Gelukkig vond ik in mijn archief een bruikbare om een idee te geven hoe mooi het er is…

DSCN3095

De tuin ligt in Vélines, tussen Saint Emilion en Bergerac. Allebei ook nog blogpost waard trouwens. Wie er in de buurt is moet er zeker langs gaan. Anderen wandelen maar virtueel.

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. Prachtig, die eerste foto! En gelijk wat geleerd over het lotuseffect 🙂

  2. Laat die blogpost maar komen, prachtige foto’s! En zo heb ik ook nog eens wat bijgeleerd om 22.30u 🙂

Reacties zijn gesloten.