kerst in de provence
Frankrijk Op een ander woord in beeld

Kerstsfeer in de Provence

De kerstsfeer in de Provence opsnuiven, je zou het als Provenceliefhebber zeker eens moeten gedaan hebben. Geen lavendelvelden of tjirpende krekels maar wel blauwe luchten, veel lichtjes en mooie kersttradities.

Verleden jaar bleven we tot net voor Kerstmis in Eygalières. Dit jaar kwamen we om gezondheidsredenen vroeger terug. Toch waren we er lang genoeg om ook deze keer de kerstsfeer al wat op te snuiven.

Provençaalse kerstmarkt

Elk dorp heeft zijn kerstmarkt. De ene al wat groter en/of spectaculairder dan de ander. Op de kerstmarkten geen marktkramers die ook op de weekmarkt staan maar wel veel mensen en verenigingen met zelfgemaakte spullen – al dan niet voor het goede doel – en veel lekkers dat bij de kerstperiode hoort (bv specialiteiten uit de Elzas waar kerst toch ook heel speciaal is). Veel zang en dans. Bovendien mooie verlichting en decoratie om U tegen te zeggen.

Kerstparades horen er ook bij. Die van Eygalières zag ik verleden jaar voor het eerst. Ik was tot tranen toe bewogen door de sfeer, de muziek, Zo dankbaar om er te kunnen zijn, te kunnen genieten…

Kerstsfeer met oog voor traditie

Ondertussen komt Kerst er bijna aan. Sinds een paar jaar heb ik een haat/liefde verhouding met deze periode hoewel ik er in de Provence wél van kan genieten. Vermoedelijk komt dat omdat het ver van het familiegebeuren staat denk ik.

De sfeer daar is echt héél speciaal. In niks te vergelijken met de kerstsfeer die in België tijdens deze periode hangt! Van kerststress is er geen sprake, zelfs niet in de winkelstraten! De mensen beginnen ook pas heel laat met hun huis versieren. Traditionele klederdracht is zeer aanwezig, ze eten er 13 desserts – niet zo spectaculair als de naam doet vermoeden – en hebben geen kerststal maar een crèche met santons

13 desserts

De 13 desserts – een pompe à l’huile (een soort plat zoet brood), gedroogd fruit, noten, nougat, etc… – is iets wat ik graag heb overgenomen. Makkelijk en geen kopzorgen over wat er weer moet gemaakt worden als dessert na de veelal zware maaltijd.

Sommige onderdelen breng ik natuurlijk uit de Provence mee. Omdat we zo kort voor kerst terug thuis kwamen aten we vorig jaar een gekochte pompe de Noël. Dit jaar maak ik hem zelf. Bovendien ook geen menu met veel poespas. Weg met de kerststress! Simpel is ook goed.

Dit lees je misschien ook graag...