Frankrijk gedicht mijn familie

Lente in hoofd en hart…

Ik ben geen zeemens. ‘t Is te zeggen geen zomer-zee-mens. En geen Belgische kust mens ook niet. Jaja, I know, gewoon een moeilijk mens dus.  Nee, ik hou heel erg van de zee maar niet in de periodes wanneer iedereen in file richting westkust trekt. Doe mij maar een portie in september of maart. Doen we trouwens al vele jaren. Niet naar de Belgische kust, wel richting  Normandië of Picardië.

De prachtige baai van de Somme, dat is pas een plek om de batterijen op te laden. Vele jaren geleden al leerden we het kennen. Vroeger gingen we in de zomer meestal naar de Dordogne op vakantie en dan stopten we er in het terugkomen altijd even om de benen te strekken en tegelijk zo’n beetje om af te kicken.

Ondertussen ‘vieren’ we er niet zozeer het einde van de vakantie maar eerder het einde van de winter. Zo huurden we vorig jaar in maart bijvoorbeeld een appartementje met zicht op de baai. Om bij weg te smelten…

2014-03-22 08.13.59

2014-03-21 18.49.02

Een rit met de stoomtrein is voor ons een must. Je kan er langs de baai rijden van Saint Valéry sur Somme naar Le Crotoy en/of andersom (echt een aanrader!) of over en weer tussen Saint Valéry sur Somme en Cayeux sur mer.

2014-03-22 15.53.26

 

Vorig weekend gingen we met mijn nicht en haar man naar ginder. Het was voor ons de eerste keer dat we met een ander koppel ergens gingen overnachten maar dat is uiteindelijk goed meegevallen. Zowel qua karakter als interesses lijken we op elkaar (zowel wij als onze mannen) en dan zou het al heel erg verkeerd moeten gaan eer zo’n uitstap mislukt denk ik.

De zon scheen niet zo uitgebreid dan we gehoopt hadden maar dat kon ons niet schelen. We wandelden, reden met de stoomtrein naar Cayeux sur Mer, genoten van het mooie landschap, hoopten zeehonden te spotten (helaas)… Ons weekend was zoals verwacht veel te kort.

Geen overvolle met grote buildings bebouwde dijken maar mooie vissershuizen en prachtige natuur, gewoon hemels! Victor Hugo heeft een mooi gedicht om het te illustreren. Ik las het ginder op het venster van een créperie. Het raamgedicht was er perfect op zijn plaats vond ik.

Figure-toi, chère amie,

une immense solitude

bornait l’horizon par de vagues collines.

Pas un homme,

pas une cabane,

pas un arbre.

Victor Hugo

Ik heb geprobeerd om het soortgelijk gevoel dat ik er had op foto vast te leggen. Loop even met me mee…

DSCN6903

DSCN6900tm

DSCN6897

DSCN6891

DSCN6881

En dan zijn er nog de typische kiezelstranden… corvee voor je kuiten! Wat mij betreft mooi om naar te kijken. *wink*

DSCN6864

DSCN6855tm

Ritje met de stoomtrein, geinige traditie…

DSCN6831tm

Aan het station in Saint Valéry sur Somme was het al een beetje lente…

DSCN6829tm

De energie die je er opdoet is overweldigend. Zilte lucht reisde tot diep in mijn longen, een zachte zeewind woei door mijn -bijna lichte!- haren. Op een mooie plek en in zeer aangenaam gezelschap is voor mij de winter zo overgegaan in lente. Óók in mijn hoofd en mijn hart.

 

Dit lees je misschien ook graag...

15 Reacties

 1. zegt:

  Jaaaa Saint Valéry sur Somme is prachtig! En alles wat errond ligt ook. Wat heb je dit mooi in beeld gebracht!! Echt prachtig! Ik ben ook geen Belgische kust-zeemens! Geef mij maar puur natuur langs de kust … water, strand, duinen, polders … ik ben gek op de Nederlandse kust maar de Franse mag er zeker en vast ook wezen!

 2. zegt:

  Mooie foto’s! Leuke post!

 3. zegt:

  Wauw, prachtig daar en wat heb je het mooi vastgelegd, prachtige foto’s! Ik weet precies wat je bedoelt met geen zeemens, maar toch wel. Geef mij ook maar lege stranden of kiezelstranden ipv parasols en zonnebrand 😉
  Dank voor je leuke reacties op mijn blog!

 4. Oh wow wat maakte je een prachtige foto’s! Echt super hoor en oh ik krijg dan toch ook wel erg veel zin om daar eens naar toe te gaan. De zee zie ik zelden sinds ik met manlief samen ben, mmm een Vis en dan toch niet zo’n zee liefhebber als ik gedacht had. Och ja we kunnen niet alles hebben hè :p.
  Maar fijn dat het zo goed bevallen is samen. Knuff!

 5. Nana zegt:

  Bedankt iedereen voor de complimenten. Ik raad jullie deze bestemming zeker aan, in eender welk seizoen!

 6. zegt:

  Oh wow wat een mooie foto’s!! Die met dat bootje daar kun je “uren” naar staren!
  Heel erg gaaf hoe je dingen “vangt” met je camera!

 7. Homemade and more zegt:

  Mooie foto’s, puur natuur !

 8. zegt:

  MOOI

 9. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik jou foto”s zo bezie….De moeite waard.
  Grtjs
  Daniëlle

 10. zegt:

  Prachtige foto’s bij dat gedicht. Ik zou zomaar zin krijgen er eens heen te gaan. Ben er lang geleden wel geweest, maar misschien toch maar eens…

 11. zegt:

  Whaw wat een foto’s. Die rust die ze uitstralen, zalig!!!

 12. zegt:

  Wat een mooie foto’s. Ik krijg eigenlijk wel zin om naar het strand te gaan als ik de foto’s bekijk 😉

 13. zegt:

  als wij naar zee gaan is het meestal buiten de toeristisch interessante periodes. Maar toch kan de Belgische kust niet tippen aan die in Frankrijk en Nederland, waar de zee nog écht de zee is!
  Mooie foto’s!

 14. Whow wat een mooie foto’s laat je ons zien… recht uit de boekskes en om zo te vertrekken! Jullie hadden een heerlijk weekend! Dat is wel duidelijk. Batterijkes opgeladen en nu aftellen voor Eygalières! 😉

  1. Nana zegt:

   Zeker en vast dat we aftellen! Jullie ook zeker hé? 🙂

Reacties zijn gesloten.