Frankrijk gedachten gedicht schrijven woord in beeld

Oogsten…

Thema op de schrijfcursus vorige maand: oogst. De opdracht was simpel: een kwatrijn. Je mocht over eender welke oogst schrijven, in hoedanigheid van toevallige passant, deelnemer, etc… Het uiteindelijke resultaat moest dan in die rol zogezegd voorgelezen kunnen worden bij het einde van de oogst.

In mijn geval is het een toevallige passant die zag hoe de plukkers op de ouderwetse manier druiven tot sap stampten. Dit was het kwatrijn dat ik schreef:

In het glooiende landschap

vol trossen vruchtbare druiven,

tinten groen als een patchwork lap.

Voeten in een bad schuiven.

Oogsten een dankbaar vocht

van dik, vol en sappig

na een zonovergoten tocht.

Jullie tenen grepen ze, ‘t was grappig.

© Nana – Tartelette Maison

Klik voor meer/andere eigen gedichten.

Het oogsten van druiven zien we elk jaar gebeuren omdat we in de oogstmaand altijd een poos in Frankrijk zijn. Het gebeurt tegenwoordig veelal machinaal. Toch passeren we nog regelmatig velden waar manueel gewerkt wordt. In de Bourgogne bijvoorbeeld.

2014-09-21 10.19.22

Desondanks moest ik bij deze opdracht meteen denken aan de us-time reis die we, meer dan 20 jaar geleden, maakten naar de Loire. Manlief en ik liepen toen samen tussen de plukkers in Sancerre en zagen hoe er met de hand geplukt werd. In een vat op hun rug ging het dan richting traktor. Fijne herinneringen.

pl

Schrijven is één van mijn passies. Eén keer per maand ga ik naar het schrijfcafé in Mechelen om samen met anderen te (leren) schrijven door middel van opdrachten. Niet meteen in mijn buurt maar eens je een keer geweest bent raak je verslaafd. Vooral de feedback en schrijfsels van anderen maken het uniek. Er mag namelijk voorgelezen worden. Zo krijg je via de opmerkingen van Veerle en de andere cursisten inzicht in hoe en wat je schrijft en hoe je jezelf kan verbeteren.  Ook zin maar de rit steekt je wat tegen? Informeer eens naar de online schrijfworkshop.

Dit lees je misschien ook graag...

4 Reacties

 1. Tof die cursus!

 2. Wat prachtig ! Ik kende het begrip kwatrijn niet, dus weer wat geleerd.
  Het is vast heel leerzaam zo’n schrijfcafé èn gezellig.

 3. zegt:

  Wat een mooi gedicht!! Jij kunt dat!

  1. Nana zegt:

   Merci! 🙂

Reacties zijn gesloten.