Frankrijk

Ugly or arty…

Dat er in België lelijke huizen zijn heeft Hannes Coudenys ons al laten zien. Hij heeft een blog, zit op andere sociale media en gaf een boek uit. ‘k Ben absoluut niet bang dat ik tussen al die lelijke gedrochten ons eigen huis zal vinden. Hoewel smaken verschillen natuurlijk, in eender welk land. Een voorbeeld:

Enige jaren terug reden we voor het eerst voorbij het regenbooghuis van Christan Guillaud. Daar zou Coudenys plezier aan beleven. Jammer voor hem staat het in Frankrijk. Meer bepaald in Lens-Lestang (Drôme). We waren op weg naar het zuiden en zouden overnachten in een hotel in de omgeving. In een flits vloog aan beide kanten een massa aan kleuren voorbij. Had ik dat wel goed gezien? Manlief wilde niet terugdraaien dus moest ik wachten tot we er later op het jaar opnieuw in de buurt waren.

Meteen werd duidelijk dat ik de eerste keer wel degelijk goed gezien had…

DSCN3287

DSCN3289

DSCN3290

DSCN3293

DSCN3294

Ugly or arty? Wie zal het zeggen. Gedurfd en creatief is Chrisian, volgens de hotelbaas een man van twaalf stielen en dertien ongelukken, wel. Hij versiert zijn huis met alles wat hij kan krijgen/vinden, wél eerst voorzien van alle mogelijke felle kleuren. Het heet niet voor niets het regenbooghuis. Hij noemt het l’art brut. Ik zou er niet willen wonen – stel je voor dat de decoratie binnenin navenant is – en zijn buur wil ik evenmin zijn als je ziet wat een attractie zijn maison ondertussen geworden is.

Vlakbij in Hauterives kan je nog een specialleke, het Palais Idéal du facteur cheval, bewonderen. Net als met L’Arc en Ciel zal de ene dit mooi en kunstig vinden, een andere brol en kitsch. Voor de makers zelf vast een ‘huisje weltevree’.

 

hauterives drome

Mooie streek trouwens. Het Palais Idéal hebben we (nog) niet bezocht omdat we er telkens pas tegen de avond aankwamen en al vroeg op de dag weer vertrokken. Met andere woorden: al gesloten en nog gesloten. Het staat nog op mijn  ‘te doen’ lijstje maar aangezien we tegenwoordig bijna altijd rechtstreeks tot in de Provence rijden zal het er niet snel van komen vrees ik. Misschien iets voor jou!?

 

Dit lees je misschien ook graag...

13 Reacties

 1. Whahaha ik vind het wel wat. Ik hou wel van dit soort cultuur! Knuff!

 2. zegt:

  Hemeltje! Daar zou ik ook niet in of naast willen wonen, maar toch ben ik blij dat er zulke mensen zijn, want het is wel leuk om even naar te kijken, even. Die schoorstenen vind ik wel tof, het is bijna mooi van lelijkheid. L’art brut is wel een mooie benaming voor dit.

  1. Nana zegt:

   Het is idd zo fout dat het wel iets heeft.

 3. zegt:

  Wel heel creatief ziet het eruit! Daar kijk je je ogen uit. Ben benieuwd hoe het van binnen is 🙂

  1. Nana zegt:

   Ja, ik eigenlijk ook. 😄

 4. Ik kom regelmatig in België, en ja, er zijn veel lelijke gebouwen en bouwsels, maar er zitten ook juweeltjes tussen. De gebouwen van deze heer zijn niet geheel naar mijn smaak …. 😉

  1. Nana zegt:

   Hahaha, dat geloof ik.

 5. zegt:

  Ik wil dat alles nog weleens bezoeken, het is voor ons niet zo ver uit de buurt. We komen wel vaker in de Drôme.

  1. Nana zegt:

   Doen! 😊

 6. zegt:

  Wat een huis! Nee, niks voor mij en ben blij dat onze buren het niet zo doen ;-). Maar het heeft wel wat hoor :-).

 7. Je zo vrij te voelen (en bevrijd van de meningen van anderen). Dat moet een zegen zijn 🙂
  Het Palais lijkt mij ook prachtig.

  1. Nana zegt:

   Inderdaad, je moet het maar durven doen hé.

 8. Ik hou van regenbogen!

Reacties zijn gesloten.