Helemaal door elkaar geschud ben ik door het gebeuren in Parijs. Nooit nog zal een bezoek aan die stad hetzelfde zijn. De stad van liefde en romantiek was vrijdag vol zinloos geweld, waanzin, weerzin, ongeloof en afgrijzen. Al die onschuldige mensen meenemen in de dood. Waarvoor!? Hoe slecht kan een mens zijn!?

Natuurlijk is het in de andere steden en landen waar het óók gebeurt en waarvoor een hoop mensen op de vlucht zijn – dat schijnen velen te vergeten – even erg en waanzinnig. Wat gebeurde in Parijs is alleen geen ‘ver-van-mijn-bed- show’ en dat doet nog iets meer nadenken.

Waar het voordien een klein scheutje was is het besef dat het ons allemaal, en vooral, eender waar kan overkomen gegroeid tot een plantje. Ja, ik ben eigenlijk wel een beetje bang, ik geef dat toe. Er zullen waarschijnlijk velen zijn die hetzelfde voelen maar het niet willen/durven toegeven. Erover praten kan helpen. Met vrienden bijvoorbeeld. Die vrienden die eerder in je leven een liefdevolle voetafdruk op je hart hebben achtergelaten zijn daarbij best geplaatst.

Elke slechte ervaring/mens laat ook zo’n afdruk na, eentje met een negatieve vibe. Hopelijk hebben alle mensen die op eender welke manier hun slachtoffer zijn minstens één goede vriend die hen bijstaat. Een vriend die negatieve gedachten kan ombuigen tot iets positiefs. Ooit lukt dat dan wel weer. Ik wens ieder mens zo’n vriend!

Even leek mijn manier om een beter mens te worden – meedoen met #novembergeefmaand – maar een ieniemienie druppeltje op een hete plaat. En toch. Kleine beetjes maken één groot, nee!? Daar moet je vanuit gaan. Als iedereen het kleine achterwege laat wordt de wereld er zeker niet beter op. Gewoon je eigen omgeving en leefwereld wat vrediger en vrijgeviger maken, is dat al geen mooi begin naar iets groters?

En kleins was het wat ik de voorbije week deed.

 • Ook al had ik door een pijnlijke arm zelf problemen met boodschappen doen, toch heb ik aan de kassa een gehandicapte meneer in een rolwagen geholpen met het inladen van de zijne.
 • De halve euro die ik in het winkelkarretje had gestoken heb ik gewoon laten zitten voor de volgende.
 • Kaartjes gestuurd:
  • sterkte/beterschap naar een paar mensen waarvan ik weet dat ze gezondheidsproblemen hebben
  • een ‘zomaar’ kaart naar iemand die ik al lang niet meer gezien heb
  • naar Jolyon, een heel ziek jongetje uit Groningen dat ik niet persoonlijk ken. Ik las op Facebook dat hij graag kaartjes krijgt.
 • Eigen gekweekte groenten weggeven
 • De twee kleinste kleinkindjes een voetmassage gegeven. Ze werden er heerlijk ontspannen van en dommelden in.
 • In de kringwinkel de kassierster geholpen met vertalen. Zij sprak geen Engels, het koppel aan haar kassa geen Nederlands.
 • De mensen van Pura Natura, take away waarover ik eerder wat schreef een compliment gegeven en bedankt omdat ik nu ook af en toe eens lekker (en vegan!) eten kan uithalen. Een luxe!
 • Een oude BH ingeruild. (Vrouwen ondersteunen vrouwen, een actie van Oxfam Solidariteit. Oude BH’s inruilen voor het goede doel. Voor elke BH die je binnenbrengt krijg je een kortingsbon twv 10 euro.)

novembergeefmaand 3

De GIVEAWAY voor deze week is een mooie spreuk over vriendschap:

2015-11-09 14.11.47

 

Wil jij deze mooie spreuk aan je muur? Laat het weten in de reacties!

Aanbevolen artikelen

10 Reacties

 1. Oh ik wil wel heel graag mee doen, mijn dochter is gek op spreuken en dit zou toch een leuke verrassing voor haar zijn. Alss ik zou winnen graag rechtstreeks naar mijn dochter want er is toch niets leukers om zo’n prachtige spreuk in je brievenbus te vinden.

  Ik laat me niet klein krijgen door dit soort geweldadige acties maar blijf mijn gevoel en mijn hart volgen. Samen zijn we één en samen kunnen we mooie dingen bereiken! Alle kleine beetjes helpen om deze wereld een mooie wereld te maken. Dikke knuffels!

  1. Genoteerd Susan. En ja, alle kleine beetjes helpen.

 2. Al het kleins maakt groot. Fijn om je te lezen!

 3. Wat een mooie daden van je! Heel goed!

 4. Wat een warm blog! De terroristen willen haat kweken maar bereiken volgens mij precies het tegenovergestelde: mensen laten hun hart spreken en stonden zij aan zij op straat, ongeacht ras, kleur, godsdienst, leeftijd…
  Ooit las ik een spreuk: “We moeten onze vijand liefhebben want daar kunnen ze niet tegen.” Zover ben ik nog lang niet, maar ik begrijp de strekking.
  Lieve groet Kakel

 5. Wat een prachtige spreuk en zo waar. Maar we moeten ons ook niet door angst laten leiden dat is nu juist verkeerd. Hoop is de kracht die ons er allemaal bovenop helpt, de pleister die we nodig hebben in deze tijd. Ik haal heel veel kracht uit de muziek van John Lennon (1969 ) die ook uit angst voortkwam. Toen was er ook angst, haat en woede, maar zijn muziek gaf hoop. Luister maar eens naar Imagine en Give Peace A Chance via Youtube. De kracht om door te gaan zit in ons en dat is HOOP.
  Lieve groet El

  1. Nee we moeten dat niet maar ik vrees dat angst een normale menselijke reactie is en dat ik lang niet de enige ben. Wat er momenteel in Brussel aan het gebeuren is doet er ook geen goed aan. Toch bedankt voor de mooie woorden Elly, ik zal er aan denken.

 6. Veel “kleingoeds” gedaan Nana! Als iedereen dat zou kunnen doen… Zoals Vlimbouter het zegt…er is een “angstzaadje” geplant en dat moeten we bestrijden… Niet met” haat en racisme” maar met “samen en vertrouwen…” Allemaal samen heel veel “kleingoeds” doen!
  Fijne dinsdag!

 7. Je hebt gelijk: er is een klein angst-zaadje in onze harten geplant. Maar vriendschap en samenhorigheid kan ons helpen deze angst te bestrijden.
  Deze week wil ik wel graag meedingen naar je give away: die spreuk is zo wijs en zo waarachtig!
  Groetjes, Vlimbouter

  1. Deelname genoteerd. Ja ik ben er ook van overtuigd dat vriendschap een groot verschil maakt in deze rare tijden van bommen en geweld.

Reacties zijn gesloten.

error: Content is protected !!