je crée, collage-art
creatief woord in beeld

Art-collages – ATC

Collages maak ik al jaren, het ontspant me en is tegelijk een soort van therapie. ATC, minicollages heb ik pas een paar maanden geleden leren kennen. Hoe je ze maakt…

Benodigdheden?

  • adreskaarten of, beter nog want heel makkelijk te vinden in de kringwinkel, speelkaarten (30 à 50 cent per pakje)
  • lijmstift (sommigen gebruiken mod podge – te koop bij o.a. Action)
  • schaar en scalpel
  • pincet (om de tiny cuts te grijpen en/of te kleven)
  • tijdschriften, kranten, oude boeken,… kortom alles waaruit je kan scheuren/knippen
  • een kleinkind dat graag knutselt is altijd leuk als gezelschap

Hoe begin je?

Het is een hobby die je op je eigen tempo kan doen, ideaal dus. Mijn eerste collages waren er in mijn (junk) journals, de grootte van de pagina’s. In tweede instantie leerde ik de ATC (Artist Trading Card) mini-collages kennen via Instagram. Thema’s koos ik eerst zelf, naar mijn gevoel. Bijvoorbeeld een quote als uitgangspunt. Nadien deed ik mee aan een art-collage challenge met opgelegde thema’s.

Hoe je eraan begint hangt dus volledig van jezelf af. Voor mij werkt een quote/gezegde of bij de persoonlijke collages een gevoel als uitgangspunt. Voor jou zal dat misschien iets anders zijn. Een mooie foto in een tijdschrift of een onderwerp waarover je leest. Verzamel genoeg tijdschriften en boeken bij elkaar om te knippen. Een voorraad knipsels per thema (mensen, dieren, armen, benen, ogen, woorden,…) aanleggen is handig (ik heb er in bakjes klaarliggen) maar je gaat evengoed nog eens door wat literatuur voor extra inspiratie.

En wat zijn de regels?

De regels? Heel simpel. behalve het formaat (max 2.5″ x 3.5″) zijn er geen.

Mijn collectie.

Mijn collectie begint al aardig op te lopen qua aantal. Deze was één van de eerste die ik op Instagram toonde…

Ik word nog steeds blij als ik ernaar kijk. Een goede leidraad. Sommige zijn te persoonlijk, dat zijn de therapiekaarten. Eigenlijk ben ik zo een beetje mijn eigen psycholoog. Het andere deel zet ik dus openbaar op Instagram (zie feed en hoogtepunten). Hier een zicht op de collages die ik maakte voor de decemberchallenge…

Aangezien ik ook een aantal fotochallenges volg probeerde ik tegelijk te voldoen aan het fotothema van die dag. Het maakte het de ene keer makkelijker, een andere veel moeilijker maar die uitdaging stond me zeer aan.

Bewaren:

De kaarten voor de challenge kleefde ik in een oud boek die ik uit een geefkast in de Provence had meegenomen. Rond de kaarten kwam namelijk soms nog wat extra “inhoud” om het compleet te maken. (zie slide boven) De kaft van het boek kan je naar wens versieren. Ook leuk om mee te starten.

Wil je ze kunnen ruilen (ja, dat gebeurt blijkbaar) of op een andere manier bewaren gebruik dan een business card map. Ik kon er toevallig enkele op de kop tikken in de kringwinkel.

De kaart hieronder is één van mijn favorietjes die ik in december maakte. Thema collage challenge: playing card, thema fotochallenge: période festive, flower. Als uitgangspunt koos ik een quote die ik op internet vond: You can only have fun helping other people have fun if you’re having fun doing it. #carpediem

Het resultaat, een speelkaart – harten 3 – samen met knipsels uit oude Flow magazines, Vlaamse en Franse week- of maandbladen en scrapbook tijdschriften. Overal is er wel iets te vinden om te gebruiken.

Nieuw jaar/maand, nieuwe challenge.

Januari staat in het teken van locative collages. Je zet hierbij je een tiny cut – zoals dat noemt – in de echte wereld en maakt een foto. Geprobeerd maar niet mijn ding merkte ik al snel dus dat laat ik aan mij voorbijgaan. Hier de eerste en enige poging (bij de lavendelstruiken in de tuin met een knipsel uit de krant vandaar de zichtbare pixels)…

Het maakt dat ik veel tijd over heb voor het maken van een paar mini-collages die zullen opgestuurd worden naar Canada. Naar aanleiding van World Collage Day 2023 zal daar een kleine expo georganiseerd worden met collages uit de hele wereld. De organisator kadert ze mooi in en zal met de collages ook langs scholen gaan.

Momenteel maak ik me ook klaar om mee te doen met Februllage. Een challenge waarbij je collages maakt per thema. Het hoeven deze keer geen ATC’s te zijn maar het mag. Mijn lijst om af te vinken is klaar, het boekje waar de collages in komen ook én zelfs al de eerste vier opdrachten. Ook voor deze challenge neem ik een quote of gezegde over het opgelegde thema als uitgangspunt. Of combineren met de fotochallenges gaat lukken is afwachten omdat ik die thema’s pas eind januari te weten kom.

Wordt vervolgd…. ondertussen te volgen op mijn Instagram account.

 

 

Dit lees je misschien ook graag...