creatief Tips woord in beeld

Droedelen of doodling…

Je laten leiden door woorden, het kan verrassende dingen uitlokken. Toestaan dat ze beslissingsrecht hebben gebruik ik af en toe ook bij het tekenen. Omdat het dikwijls over abstracte dingen gaat is dat puur tekenen op gevoel. Het blijkt zelfs een naam te hebben én een vorm van tekenkunst te zijn. Droedelen, doodling, doodle art. Niet dat ik vind dat mijn tekeningen kunst zijn hoor dus laten we het hier maar houden op droedelen.

Iedereen kent het wel van tijdens het telefoneren. De manier waarop je op dat moment tekent zou trouwens veel zeggen over je gemoedstoestand en karakter. Ik vond er een leuk artikel over op HLN.be:

“Emotionele mensen die op zoek zijn naar harmonie gebruiken ronde vormen en gebogen lijnen, terwijl praktische types voor rechte lijnen en vierkanten kiezen. Vastberaden personen gebruiken dan weer hoeken, zigzaglijnen en driehoeken, terwijl aarzelende types kiezen voor lichte, schetsmatige lijnen.”

1. Gezichten De expressie op een doedelgezicht is meestal een aanwijzing voor de stemming of het karakter van degene die het getekend heeft. Een mooi afgewerkt en knap gezicht toont aan dat jij het goede ziet in andere mensen. Als je daarentegen kiest voor rare of lelijke gezichten, heb je waarschijnlijk weinig vertrouwen in andere mensen. Komische gezichten tonen dat je graag in het centrum van de belangstelling staat, terwijl profielen meestal door een introverte persoon getekend worden.

2. Schaakbord Het zwart-witte patroon van een schaakbord wijst op geduld en volharding. Bovendien is het ook de favoriete doedel van mensen die vatbaar zijn voor stemmingswisselingen.

3. Bloemen Zachte, ronde bloemblaadjes rond een cirkelvormige kern wijzen op een beminnelijk persoon bij wie de familie en vrienden centraal staan. Mensen die kiezen voor hoekige bloemblaadjes hebben dan weer een grote mond, maar een klein hartje. Als je kiest voor een snelle tekening van een bos bloemen, ben je wellicht een sociaal persoon. Neerhangende bloemen tonen daarentegen aan dat je je zorgen maakt over iets.

4. Vlinders, vogels en bijen Vluchtige, romantische en fladderende vlinders, vogels en bijen suggereren dat je je niet wil binden. Daarnaast kunnen ze ook vertellen dat je geconfronteerd wordt met enkele moeilijke taken of problemen.

5. Hartjes Overduidelijk een romantische doedel. Hartjes tekenen wil zeggen dat je houdt van de liefde. Of dat je verliefd bent natuurlijk.

6. Ingewikkelde patronen  Drukke, gedetailleerde doedels worden meestal getekend door mensen met een obsessief karakter, die niet bereid zijn om hun ambities of hun geliefden op te geven. Ingewikkelde patronen zijn ook vaak de favoriete doedel van extreem introverte personen.

7. Trappen of een ladder Dit zijn symbolen voor ambitie en tonen dat je bereid bent om je op te werken in het leven. Bovendien kunnen trappen of ladders er ook op wijzen dat je belast bent met een belangrijke taak. Deze doedels kunnen ook wijzen op een spirituele zoektocht, zoals het verlangen om gelukkiger of relaxter te worden.

8. Pijlen Een vastberaden persoon die een speciaal doel voor ogen heeft, kiest vaak voor een pijl. Die wijst onbewust op het richten naar zijn of haar doel. Als de pijl scherp en hoekig is, gaat het wellicht om een belangrijk doel. Teken je een vloeiende en versierde pijl, dan is het doel waarschijnlijk emotioneel getint.

9. Boten en vliegtuigen Het tekenen van een transportmiddel wijst op het verlangen om te ontsnappen uit een moeilijke situatie.

10. Huizen Deze veelvoorkomende doedel onthult de nood aan bescherming en veiligheid. Een mooi afgewerkte tekening wijst op een veilig huiselijk leven, terwijl een rommelig ogende tekening aantoont dat je niet tevreden bent met je leven thuis. Een huis dat helemaal alleen op de top van een heuvel staat, suggereert dan weer dat je je eenzaam en geïsoleerd voelt.

11. Spinnenweb Een spinnenweb toont dat je je gevangen voelt, of dat je iemand anders in een bepaalde richting wil duwen.

12. Namen of initialen Het tekenen van je eigen naam of initialen is één van de favoriete bezigheden van iemand die graag in het centrum van de belangstelling staat. Tieners doedelen meestal alleen hun voornaam, wat wijst op een verlangen om los te komen van zijn of haar familie. Het doedelen van de naam van iemand anders toont dat hij of zij in je gedachten is. Dat kan romantisch getint zijn, maar het kan ook betekenen dat ze deel uitmaken van een probleem waarmee je te maken hebt.

13. Sterren Sterren worden meestal getekend door ambitieuze mensen. Een heleboel kleine sterretjes wijzen naar optimisme, terwijl één grote ster aantoont dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Enkele afgewerkte en gelijkaardige sterren wijzen op een goede mentale focus, terwijl asymmetrische sterren tonen dat je een energieke persoonlijkheid hebt. 

14. Vierkantjes of dozen Het tekenen van een vierkant wijst erop dat je controle wil krijgen over een bepaalde situatie. Als je vierkantjes evolueren naar een kubus of een doos, dan ben je wellicht een efficiënte, analytische persoon die goed met moeilijke situaties kan omgaan.15. Zigzaglijnen Zigzaglijnen worden heel vaak gebruikt als doedel en wijzen op een energieke manier van denken en het verlangen om iets snel af te werken.16. Stokfiguurtje Simpele mannetjes worden meestal getekend door zeer succesvolle mensen. Het wijst erop dat ze hun emoties onder controle hebben en extreem gefocust zijn op wat ze willen bereiken in hun leven. (lbs)

 

                                                                                        Beweging.                                                      

IMG_20160222_113215

Onnozel, verlegen, goesting.

IMG_20160222_111638

                                               Dromen, gezicht, hart.                    

IMG_20160210_105433

Iets minder een droedel maar wel zoals de rest getekend met hetzelfde principe. In dit geval: boek, zakken, klats, ik hoorde het achter mij op de aardeweg vallen. (Het manneke stond er al.)

IMG_20160210_105644

Droedel jij soms?

Dit lees je misschien ook graag...

9 Reacties

 1. Oh eigenlijk teken ik nooit. Ook niet als ik aan het bellen ben of wat dan ook. Ik heb het wel eens geprobeerd om me over mijn eigen perfectionisme heen te zetten. Wie weet ooit…
  Hou wel van jouw mooie tekeningen/doodles

 2. zegt:

  Mooie doodles! Ja, ik doodle ook regelmatig op mijn werk. Soms komt daar wat aardigs uit, meestal lijkt het niet ergens op. Ik ga ze nu wel anders bekijken, dankzij de uitleg van hierboven, dat vind ik wel interessant.

 3. Leuk die uitleg.

 4. Een ding is zeker, jij kan tekenen. Mooi!

  1. Nana zegt:

   🙂 Merci.

 5. zegt:

  Wat een leuke doodles! Leuke manier ook door woorden op een pagina te omlijnen en daar iets mee te doen.

 6. Martine Vercaie zegt:

  Je droedels spreken en inspireren. Ook fijn dat je de hele uitleg meegaf, waarvoor eerg bedankt.Het is heel lang geleden dat ik zelf droedelde en ik kan me ook niet herinneren wat ik toen op papier zette, behalve de initialen van m’n liefjes van toen.

  1. Nana zegt:

   Dank je. Oefening baart kunst. Je kan altijd proberen om het weer op te nemen.

 7. zo tof én mooi!

Reacties zijn gesloten.