junk journal kringwinkel
creatief kringwinkel enzo schrijven woord in beeld

Junk journal

Ook al haalt het niet altijd de blog, journaling doe ik al jaren. Vorige week ben ik er pas achter gekomen dat mijn gerecycleerde boekjes eigenlijk eerder junk journals zijn.

Een junk journal is een duurzame variant van een art journal. Er wordt m.a.w. vooral gewerkt met gevonden en gerecycleerd materiaal. Zelfs de boekjes waarin ik werk zijn een upcycle project want het zijn boeken uit de kringwinkel. Eerst lees ik ze, daarna gebruik ik ze om creatief mee te prullen. Als het boek te mooi is om te verknippen dan leg ik het ergens als zwerfboek.

Bijna iedereen heeft wel een rommellade of doos. Of je verzamelt knipsels, stickervellen, inpakmateriaal van gekregen kado’s, restjes wol of stof. Alles kan en mag gebruikt worden in een junk journal. Wist ik veel dat er al een term voor bestond.

Mijn eerste boekje dateert van 2016. Er kwam al vanalles in. Knipsels, tekeningen, stiftgedichten, etc… Het is niet echt een chronologisch dagboek hoor. Bij elk idee wordt de ideale pagina gezocht in het boekje. Ik probeer zoveel mogelijk om de tekeningen die in het boek staan te laten meespelen in het verhaal. Zo leuk om er achteraf in terug te kijken.

Drie boekjes zijn er momenteel in omloop. Het eerste als een soort dagboek over thema’s die me bezighouden. In het tweede boekje verwerk ik meer creatieve en/of handlettering challenges voor mijn Instagramaccount. Het derde boek had ik tot nu toe enkel gebruikt om stifgedichten te maken. Van dit laatste zijn de pagina’s iets groter dan van de andere twee dus zeer geschikt voor toekomstige verhalen. Vandaag kreeg het zijn officiële uitzicht als junk journal. Perfectly imperfect!

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. Heerlijk om te doen, en ook zò leuk om later in terug te kijken…

    1. Nana zegt:

      Ja absoluut Elizabeth.

Reacties zijn gesloten.