creatief kringwinkel enzo mijn huis Tips

Kerstkaartenhouder maken…

Niets zo ambetant als ziek worden vlak voor de feestdagen. Of nog erger, tijdens. Ik heb het bijna elk jaar aan mijne rekker. Gelukkig kan ik sinds gisteren weer met smaak eten en ben ik niet meer zo moe. Ik dronk vanmorgen zelfs koffie in plaats van thee. Hét teken dat het wel goed komt tegen de tijd dat ik in de keuken moet staan om het kerstmenu voor te bereiden.

Zoveel kerstideetjes, menu’s en recepten om over te bloggen maar geen fut. Dat is toch jammer hé.  ‘t Zullen vijgen na Pasen worden of materiaal voor volgend jaar. Kan ik het lekker in concepten opslagen en heb ik wat achter de hand  mocht het volgend jaar weer mislopen. ‘k Had eerder beloofd om te laten zien hoe ik mijn kerstkaarten ophang en daarvoor is het nog niet te laat hé. Elke dag komen er nog binnen, tot ver na nieuwjaar.

Hoe hang jij je kerstkaarten op? Met spelden aan een lint of in een gekochte kaartenhouder misschien? Ja, zo deed ik het vroeger ook maar als ik zie hoeveel extra kaarten ik elk jaar krijg dan wordt het altijd maar moeilijker om ze op één plaats op te hangen. Niet dat ik erover klaag hoor, integendeel. Het geheel is dan gewoon niet meer overzichtelijk of te zwaar en dus bedacht ik een manier om ze een beetje te verdelen.

Iedereen kent de kerstboommanier wel. Nodig:  masking of washi tape en een vrij stuk muur of deur…

2014-12-22 11.36.54

Als alle kaarten van de vrienden binnen zijn heb ik een mooie kerstboom in kerstkaarten op de achterkant van mijn keukendeur.

De stokmanier is misschien al iets minder bekend. Nodig: een mooie stok of tak, de mijne vond ik ooit op het strand tijdens een vakantie in Normandië, een mooi lint of linten, koord, knijpertjes en eventueel wat versiering…

kerstkaarten crea1

Een prima manier weer om wat kringloopkoopjes in te verwerken, zoals hier lint en harten. Middenin hangt een gehaakte sneeuwvlok. Al het materiaal daarvan is kringloopgerief. Info daarover en patroon krijg je in een latere post. Deze tak, die een plaats heeft gekregen boven het tafeltje waar ik onlangs over schreef, is de thuis van de kerstkaarten die ik krijg van de blogvrienden.

De kaarten van de familie huizen in een recent creatief plaatske. Nodig: kader (gevonden op de rommelmarkt), stof of dik behangpapier, kanten plaklint (Action) of washi tape.

Je neemt een stuk papier of stof breder en hoger dan de achterkant van je kader. Vouw op deze manier…

2014-12-10 15.07.36

zodat er een soort envelopjes ontstaan waar je achteraf, zoals je kan zien op de foto, je kaarten kan insteken. Maak sommige vouwen minder diep of juist dieper zodat kleine kaarten niet wegzinken en grote niet overheersen. Op de rand van elke vouw plak je eventueel een kanten lint of washi tape naar keuze. Plooi de gevouwen stof of het papier rond de kartonnen achterkant van je kader en zet vast met tape of nietjes. Klaar…

2014-12-10 15.17.22
2014-12-10 15.08.40

Met zowel de stokmanier als deze ben je niet beperkt tot kerstkaarten. Ze kunnen het hele jaar door dienen als wenskaartenhouder. Hoe hang jij je kaarten dit jaar op?

Dit lees je misschien ook graag...

3 Reacties

  1. wij krijgen zelf niet zoveel kaartjes (meer), wellicht omdat we er zelf ook geen meer sturen… 😛
    Maar voor wie er veel krijgt zitten hier wel goeie ideeën bij elkaar!

  2. Wat weer leuke ideetjes zie ik! Beterschap hoor en hopelijk toch genieten van deze kersttijd. Liefs Pauline

  3. tof idee!

Reacties zijn gesloten.