art for a cause
creatief woord in beeld

Over writer’s block, collages enz.

Ondertussen zijn we april en ligt dit blog al stil sinds eind januari. Niet dat ik er niet veel aan gedacht heb, alleen… het schrijven wil niet meer zo lukken.

Writer’s block?

Eigenlijk lukt(e) schrijven al een poos niet meer. Geen idee hoe het zo is gekomen. Laat ons zeggen dat ik een soort van schrijfblokkade zat, of hoe moet ik dat zien? Zou het misschien liggen aan het feit dat ik sinds het begin van de corona terug een papieren dagboek bijhoud en daar elke dag uitgebreid in schrijf? Uit de pen is uit het hoofd? Gedichten, mooie teksten,… het wil maar niet lukken. Ook nu nog niet. Maar kijk, waar mooie woorden vroeger spontaan kwamen zijn nu beelden in de plaats gekomen.

Collages

Waar ik vroeger dingen van me afschreef worden die gedachten nu omgezet in collages. Niet alle collages die ik maak hebben met mijn doen en denken te maken. Waar ik voordien alleen collages maakte op speelkaarten maak ik ondertussen ook 4x4inch, postkaartformaat en heel af en toe een A4. Ze zijn stuk voor stuk handgemaakt dus #knippenenplakken. Er wordt geknipt uit tijdschriften, boeken, postzegels, sigarenbandjes, catalogi en magazines. Opgelegde afbeeldingen worden bewerkt. Mixed media gebruikt (stof, wol, garen, knopen,…) Elk dag leer ik bij. En dan te weten dat ik al jaren collages maak zonder te beseffen dat er een heuse community bestaat!

Januari was een stille maand maar in februari maakte de Bingo Bash van december plaats voor Februllage. Een lijst met thema’s die je elke dag van de maand februari kon volgen, een jaarlijks weerkerende challenge. Ik deed ze allemaal!

World Wide Collage Community

In maart had ik (te) veel zorgen aan mijn kop maar ook dan kwam collagewerk to the rescue. Er gingen er – naar aanleiding van World Collage Day in mei – namelijk wat de wereld rond…

  1. Washington, #artforacause, een mooi initiatief van Georgetown University. Alle collages die ze toekrijgen worden eerst tentoongesteld en nadien uitgedeeld aan patiënten en medewerkers. Deze stuurde ik op…

2. Canada, ATC collages – artist trading cards – die ook weer eerst zullen tentoongesteld worden. Nadien gaat de initiatiefneemster, in dit geval Sarah, ermee langs scholen plus wordt er meegedaan aan een poging voor het World Guinness Book of Records! (Zie op de foto mijn allerkleinste collage tot nu, op – en met knipsels van – een sigarenbandje)

3. Griekenland, Send me a postcard darling als thema. Ik maakte van 3 bestaande postkaarten een nieuwe door middel van collages en maakte 1 zelf van scratch. Ze worden tentoongesteld en als je geluk hebt komt er één van je kaarten achteraf in een booklet.

4. Spanje, fantastic beasts, #fantasiacollage. Ze worden tentoongesteld en nadien in de straten van Madrid aan muren geplakt als street art. Ze vieren er “The pilgrimage of the Holy Scissors” mee om de rechten te claimen voor het kunstig en cultureel gebruik van openbare ruimten. Grappig. Daar wilde ik gerust deel van uitmaken. De idee van mijn beesten in de straten van Madrid, dat zei me wel iets.

De vele collages, ondertussen doe ik sinds eind maart mee met #the100dayproject (voor mij is dat dan 100 dagen lang elke dag een zelf gemaakte collage posten op Instagram), maken soms ook deel uit van andere challenges. Zo is er #uglyfoodchallenge, #absurdistcollageclub, #pariscollagecollective,… genoeg thema’s om te volgen als ik het even niet meer weet.

Zo ben ik een heuse collagiste geworden en is het voor mij een perfecte ontsnapping aan de zorgen die we de laatste maanden helaas moeten doormaken. Al mijn werk is trouwens te zien op mijn IG account!

Tartelette Maison

Er wordt hier thuis af en toe nog gebakken hoor (ook iets dat ik graag doe als ik onder stress sta) maar de recepten geraken niet uitgeschreven, laat staan op de blog. Tartelette Maison is momenteel weinig tartelette en veel à la maison.

Dit lees je misschien ook graag...