creatief kringwinkel enzo

Sjaal haken of bouwen?

Begin september vroeg dochter me om een sjaal te haken voor kleine Linke. Ze had voor haar een nieuwe winterjas gekocht, roze met camel bies rondom. De winter was toen nog veraf maar het is wat het is, zelfs voor een onnozele sjaal heb ik tijd nodig. Stap voor stap en beetje bij beetje lukt het uiteindelijk ook hoor.

De wil om het sneller af te hebben blijft, maar het kan nu eenmaal niet anders. Beginnen en eindigen is voor mij elke keer weer een heel gevaarlijk proces. De aard van het beestje onderdrukken is niet simpel. Bij het starten wil ik liefst al zo ver mogelijk geraken. Dan komt de bluts en moet ik het haakwerk een poos links laten liggen. En dan zeggen ze dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot!? Ha, laat me niet lachen. Ik zal zeker een héél domme ezel zijn want als het einde in zicht is wil ik het zó graag af hebben dat ik mezelf meestal weer schaakmat zet. Enfin, al doende leert men hé. Er komen nog winters na deze.

Ik koos voor een steek met de naam ‘bouwblokken’. Die gaat vast goed vooruit dacht ik bij mezelf. Gelukkig was dat ook zo. Nu ja, moest een huis bouwen in hetzelfde tempo gebeuren dan ik die bouwblokken haak dan zouden heel wat aannemers een klacht aan hun broek hebben vrees ik, hahaha.

Bon, de kleurencombinatie: camel, ecru en zacht roze, die ik opdiepte uit een lade die ik beetje bij beetje vul met wol  uit de kringwinkel. Dochter wou een heel dikke sjaal, mijn wol was dat iets minder. Daarom haakte ik hem 22 cm breed om hem op het laatst te kunnen dubbelvouwen. Afgewerkt met een rand werd de sjaal 12 cm breed en lekker zacht en dik.

2015-10-22 11.48.42

 

Als je lang aan een zelfde project werkt kies je best geen te ingewikkelde steek. De bouwblokkensteek is makkelijk te onthouden. Je hoeft daardoor niet steeds op een blad te kijken of steken te tellen. Starten doe je met een basisketting van een veelvoud van 4 plus 3 extra. Verder haak je volgens dit patroon/schema (uit het boek ‘Bloemen haken’ van Claire Crompton, uitgegeven voor Libelle)

2015-10-22 14.43.27

De rand (je gebruikt hem meteen om de sjaal dubbelgevouwen aan elkaar vast te maken en de eventuele draadjes weg te werken) is simpel; een vaste tussen de vaste en de losse (=overgang tussen twee rijen), vier stokjes onder het dubbel stokje, enz… Ik koos ervoor om de rand niet helemaal rondom te haken.

2015-10-22 11.50.25

2015-10-22 14.32.50

 

 

 

Voor de lus haakte ik een ketting (even breed als de sjaal). Eén rij van stokje, losse, steek overslagen, stokje, losse, steek overslagen etc… Dan haakte ik rondom dezelfde steek als bij de rand. Een vaste in elk stokje, vier stokjes onder elke losse. Nadien naaide ik de kortste zijden gewoon vast aan de sjaal.

2015-10-22 14.32.06

 

Na 6 weken, 102 cm, een rand en een lus is dit het resultaat…

2015-10-sjaal linke

 

 

Klik hier voor andere sjaals die ik maakte.

 

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. Wow! Heel erg mooi!

  2. zegt:

    Mooi, past helemaal bij haar jasje! Zo te zien is ze er heel blij mee!

Reacties zijn gesloten.