kringwinkel enzo mijn huis Tips

Retrodag, the day(s) after


De termen vintage en retro worden vaak met elkaar verward. Is vintage retro of is retro vintage? Eigenlijk is het heel simpel. Vintage is echt en origineel, retro is nep.

Alle originele stukken van vroeger zijn vintage. Alles wat effectief tussen de jaren ‘50 en ‘80 gemaakt werd, valt onder deze categorie.

Retro zijn nieuwe producten die in een oude stijl nagemaakt zijn en is meestal een mix tussen modern en traditionele. Mijn waterkoker bijvoorbeeld heeft een vintage look maar heeft een digitale bediening.

Vind je een origineel stuk van vroeger in De Kringwinkel? Dan heb je een vintage stuk in handen.

Als je fan bent van vintage (en/of retro) ging jij waarschijnlijk net als ik naar de retrodag in de kringwinkel op 9 maart. Er stonden vele toffe spullen te koop. Jammer genoeg waren alle stukken die ik vooraf was gaan spotten bij Opnieuw & Co in Nijlen al verkocht toen we een kwartier na opening arriveerden.

Normaal koop ik alleen the real stuff maar de witte retro karaf van Royal Boch (aan het Boch merkteken onderaan kan je zien uit welke periode het item is) die ik er vond was best een leuke vaas én een pleister op de wonde. Net als het gratis stuk frangipane met koffie trouwens. Ook de kringwinkel van Herentals, vaste stop tijdens de retrodag, was al half leeggekocht toen we er in de voormiddag arriveerden.

Bij nader inzien geeft het veel meer voldoening om in de loop van het jaar een leuk vintage item op te kop te tikken. Voor een echte kringwinkelfan start dat nieuwe jaar al meteen “the day after”.

Meestal blijven er nog genoeg spullen over én het is een stuk rustiger winkelen. Waar je op Retrodag de bomen door het bos soms niet zag heb je nadien een goed overzicht van het aanbod. Genoeg aanbod zoals je hier kan zien op de collage…

Dit leuk geel geblokt tafelkleedje kon ik niet laten liggen…

Vorige week vond ik ook nog een geel serveerschaaltje van Boch dat ik al meteen in gebruik kon nemen voor het serveren van een speciaal ontbijt. (Het recept volgt in een latere blogpost.)

en een zachtroze vintage kamerjas. Ik ben nu eenmaal één van die mensen die dat graag draagt. Tegenwoordig maken ze die zo elegant niet meer als vroeger.

Mijn eerste vintage kamerjas kocht ik toen de kringwinkels net bestonden. Een zacht gele van zijde met veel kant. Ik weet nog dat ik er toen maar 50 frank voor betaalde. De tweede was prachtig diep turquoise, doorstikt, voorzien van stoffen knopen en net als de gele enkellang. Ik droeg beiden tot ze versleten waren en het niet meer om aan te zien was. Aangezien vintage kledij doorgaans van uitzonderlijke kwaliteit is heb ik er dus tientallen jaren plezier aan gehad.

Tip voor de Retrodag in 2020: Weet dat de meeste kringwinkels hun vintage overschotten nadien dikwijls met 50% korting van de hand doen om ruimte te maken voor nieuwe spullen. Dat vergeten schaaltje, vaasje of meubelstuk is zo voor een prijsje het jouwe!

Lees hier meer over mijn andere vintage vondsten.

Dit lees je misschien ook graag...

1 Reactie

  1. Ik word een gelukkiger mens van een vintage vondst, vooral een vaas uit de jaren 60/70.

Reacties zijn gesloten.