Het moet niet altijd zoet zijn als je een taart maakt. Als ik een brunch geef zit er dikwijls een groententaart tussen. Snel, makkelijk en low budget. Zeer low budget als je voor de groenten gewoon wat overschotjes gebruikt.
Een paar weken terug maakte ik ze met een mix van prei, paprika, ui en hamblokjes.
Dinsdag kwam een vriendin tijdens haar middagpauze even langs en vond ik een groententaart met prei, kalkoenblokjes en zwarte olijven een geschikte snelle lunch.
Voor deze taart gebruikte ik:
1 rol kant en klaar bladerdeeg, 300 gr prei, 1 teentje look geperst, 1 el verse tijmblaadjes, 1 losgeklopt ei, 100 gr zachte geitenkaas verkruimeld, 1 eigeel, 2 el verse parmezaan geraspt, 8 zwarte olijven, 100 gr kalkoenblokjes, 2el olijfolie, peper en zout.
Verwarm de oven op 220°c. Ontrol het bladerdeeg en leg het op het bakpapier op een bakplaat. Rol de kanten een tweetal centimeter naar binnen. Stoof de prei met de knoflook en de tijm zacht in de olijfolie en voeg de kalkoenblokjes toe. Breng op smaak. Laat uitlekken in een vergiet en een kwartiertje afkoelen. Vermeng het ei met de helft van de parmezaan en roer er dan de uitgelekte groentenmix door. Verdeel het mengsel over het bladerdeeg maar laat de opgerolde rand vrij. Bestrijk de rand met eigeel. Verdeel de geitenkaas, de olijven en de parmezaan over de taart en zet een klein half uurtje in de oven tot mooi bruin. Laat ze even afkoelen tot lauw en dien op.
Daarna zat ik wel met een eiwit op overschot maar aangezien je gasten niet zonder dessert van tafel laat gaan was het snel verwerkt in een klein nagerechtje.
Ann eet graag en is regelmatig mijn “vuilbakje” voor overschotjes (als mijn ventje niet met alles is gaan lopen) en soms ook al eens mijn proefkonijn. Ik probeerde voor haar een muntmousse uit met frambozen. Daarvoor (4 kleine glaasjes) mengde ik 100 gr Mon Chou (soort Philadelphia roomkaas) met 1 el melk, 1 el muntsiroop en 50 ml opgeklopte room. Daarbij kwamen in stukjes gesneden muntblaadjes en het opgeklopt eiwit. Ann vond het lekker genoeg maar ikzelf was niet helemaal tevreden. De muntsmaak kwam er naar mijn mening niet stevig genoeg door. Er is dus nog werk aan. Volgende keer misschien eens wat muntextract toevoegen en ook eens experimenteren met ander fruit voor wanneer ik het in de winter wil serveren. Frambozen zijn dan ‘not done’ hé.