Flexitariër met vrienden

Zin in een lunch?

Het weer is de laatste tijd echt Belgisch, dan weer goed dan weer minder. Op mooie dagen is een fris slaatje altijd wel lekker als lunch. Toen verleden week een vriendin op bezoek kwam maakte ik voor haar een slaatje met gemarineerde tonijn en een tiramisu met rood fruit als dessert. Kan ik je verleiden met deze receptjes?

Voor 350 gr verse tonijn: sap van 1/2 limoen, 1/2 el geraspte limoenschil, 2tl geraspte gemberwortel, 1 rode peper in heel dunne ringetjes (ik verving dit door een gewone rode paprika in heel fijne stukjes), 2-3 el fijngesneden koriander. (Ik gebruikte dezelfde ingrediënten samen met een goeie olijfolie als dressing voor de salade.) Snij de tonijn in stukken. Ik koos voor dunne schijfjes maar je kan evengoed blokjes nemen. Giet er de marinade over en zet in de koelkast. Neem jonge slascheuten en wat rucola, versgekookte en afgekoelde sperziebonen, zongedroogde tomaatjes en meng met de dressing. Schik in een bord en leg de gemarineerde tonijn erbij. Zo simpel is’t. Smakelijk!

Voor de tiramisu met rood fruit:

Maak een coulis van rood fruit. Ik gebruikte aardbeien en braambessen. Doe het fruit in een pannetje samen met een scheut witte wijn en suikersiroop (of vloeibare zoetstof) en laat koken. Mix het geheel en laat het afkoelen. Splits 2 eieren en klop de eiwitten tot schuim. Klop de eidooiers met 2 el griessuiker tot het als een lint van de klopper of mixer loopt. Klop er dan 250 gr mascarpone door en schep er voorzichtig het eiwit onder. Maak de aardbeien schoon en snij ze in kleine stukjes. Snij ook de braambessen in schijfjes. Neem ‘lange vingers’ of champagneboudoirs en dep ze in de afgekoelde coulis. Doe wat mascarpone in een glas en leg daarop gedepte koekjes en dan wat fruit. Ga laag voor laag verder tot alles verdeeld is. Kijk, weer simpel hé. Laat het smaken!

Dit lees je misschien ook graag...