mijn tuin

Coronadagboek, mijn tuinlab

6 dagen geleden ging mijntuinlab.be, het grootste tuinenonderzoek ooit in Vlaanderen, online. 9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Één miniscuul deeltje daarvan is de onze, dus schreef ik hem in.

Als alles gepoetst, gewassen en gestreken is moet een mens iets anders zoeken om te doen met zijn vrije lockdowntijd. Elke dag hou ik me bijvoorbeeld even bezig in de tuin. Altijd wel iets te doen daar maar als het regent dan pas ik. Zóveel werk vragen mijn planten niet. De tuin is vrij onderhoudsvriendelijk. Tijd voor een kijkje op mijntuinlab.be dan. Ik wilde wel weten hoe gezond en divers hij zou scoren.

Het opstarten en registreren neemt niet meer dan een dik kwartier in beslag. Nadien krijg je je tuinscore te zien.

Zoals je kan zien scoort onze tuin dus 67/100. Zou beter kunnen maar tegelijk ook niet. Neem nu de temperatuurregulatie. 32/100, serieus gebuisd. Reden: teveel verharding. Nu ja, dat heb je natuurlijk als je in een residentiële wijk woont en een oprit van bijna 4 meter breed en 40 meter lang hebt. Doe daar een terras of twee, drie en wat tuinpaden bij en je hebt van jan. In onze straten kan je nergens parkeren. Daarom voorzagen we in onze voortuin enkele parkeerplaatsen voor onze familie/bezoekers en is die dus deels verhard. Noodgedwongen. De rest is beplant met heesters, lavendel en hortensia. In de zomer een prachtig zicht!

Lavendel in de tuin…

Qua luchtkwaliteit is het met de hakken over of net niet over de sloot – 50/100 – maar ook hier een kanttekening. Onze score is nogal aan de lage kant omdat er zogezegd geen hoge bomen (+ 6 meter) in onze tuin staan en er te weinig gevelgroen is. Bomen van minder dan 6 meter hebben we staan – verschillende zelfs -maar inderdaad zulke hoge bomen niet. Máár… die groeien wel net buiten onze tuin.

Wij hebben zicht op vele grote bomen wat op zich de luchtkwaliteit in onze omgeving én de diversiteit ten goede komt. Wij kunnen ook genieten van heel wat groen en bossen rondom ons. Die 50/100 voor luchtkwaliteit neem ik dus met een grote korrel zout.

Met 67/100 al bij al geen slechte totaalscore. Onze zuiders getinte tuin is naar onze mening qua uitzicht en sfeer wel 100/100 waard. Ons kleine paradijs waardoor we zonder probleem braaf in ons kot blijven.

Lente en zomer, mijn favoriete seizoenen!

Een vijgenboom, olijfbomen, plataan, Brem, Violet, Akelei, fruitbomen, leibomen,

Dit zijn enkele bloemen die in het voorjaar onze tuin sieren.

en binnenkort ook Lavendel, Gaura, Persovskia, Budleja, Hortensia en nog veel meer moois om van te genieten.

Er zijn verschillende projecten waaraan je op mijntuinlab kan deelnemen zoals een wekelijkse vogeltelling of een vlindertelling. Zo kwam ik meer te weten over de fauna en flora in mijn omgeving. We zullen toch eens beter moeten kijken als we volgende keer een wandeling maken. Muskuskruid? Watermunt? Hengel?

Ook benieuwd naar je tuinscore of naar de fauna en flora rondom je tuin? Schrijf je dan nu in op mijntuinlab.be. Je hebt er nu toch tijd voor.

Mijn Tuinlab is een citizen-science project van Kenniscentrum tuin+, KU Leuven en Natuurpunt.

Dit lees je misschien ook graag...