kringwinkel enzo mijn tuin

Onze Provençaalse tuin, werken voorjaar 2019

Een tuin is, net als een huis, nooit af. Elk jaar, elk seizoen verandert er iets. Er komen dingen bij of er gaan er weg. Maar het blijft ons paradijs.

Momenteel pakken we de zijkant (oostkant) van het huis aan. De buxushaag – verleden jaar helemaal kapot gevreten door de rups van de buxusmot – is gerooid. In de plaats kom een haag(je) van rozemarijn en salie met achteraan enkele Gaura’s (prachtkaars, zie foto). Je ziet die plant veel in de Provence. Je hebt er geen werk aan en hij bloeit tot zeer laat in het najaar. Verleden jaar stond hij zelfs nog in november mooi te wezen. Ik heb hem in het wit, zacht roze en donker roze.

Er komt een kruidenhoek net naast de keuken en een zithoek waar je tot een stuk in de voormiddag van de zon kan genieten én in de zomer op het heetst van de dag in de namiddag de nodige schaduw kan opzoeken.

De Provence bordjes zijn de gerecupereerde zijkanten van een groentenkratje dat ik enkele jaren terug op het einde van de marktdag in Saint Rémy de Provence redde van de afvalbak. Na jaren gebruikt te zijn geweest als fruitschaal heeft het nu een nieuw leven op onze kruidenbak.

Op gebied van decoratie is de tuin een mix van spullen die we vonden op rommelmarkten in binnen- en buitenland en natuurlijk ook bij de kringwinkel. Natuurlijk wordt net als binnenshuis heel wat vintage verwerkt.

Nu ik wat extra plaats heb om kruiden en groenten te planten probeer ik meteen wat nieuwigheden uit zoals pimpernel en bloedzuring. De lavas, bonte salie, chinese bielook, laurier en het currykruid staan er ook pas sinds dit jaar en doen het zeer goed. Ik probeer zoveel mogelijk planten uit waarvan je ook de bloemen mag eten. In mei worden de lege plekken opgevuld met soorten die pas na Ijsheiligen buiten mogen.

De bieslook heeft de winter buiten overleeft en staat alweer goed te groeien en de tijm staat ook al te bloeien. Dat alles vroeger zal bloeien is nu al een feit. De leibomen die normaal pas in april bloemen staan volop in de bloesem. Ik heb gemerkt dat de vlinders er dit jaar ook heel vroeg bij zijn. Veel citroenvlinders gespot (die waren me telkens te snel af) en ook al enkele dagpauwogen.

Mijn nieuwste kringloopkoopjes voor de tuin…

Klik als je de veranderingen van mijn tuin door de jaren heen wil zien.

Dit lees je misschien ook graag...

2 Reacties

  1. zegt:

    Heerlijk bezig zijn in de tuin, dat is echt genieten. Het ziet er daar mooi uit allemaal.
    En nue je het zegt; ik heb hier ook al behoorlijk wat vlinders gespot.

    1. Nana zegt:

      Dank je. Wat is de lente toch een zalig seizoen hé. 😉

Reacties zijn gesloten.