mijn tuin

Ze kwamen met velen…

Nee, niet de Duitsers. Tja die ook ja, maar ik heb het nu even over slakken. De meesten kennen alleen een huisjesslak en een bruine naaktslak. Maar er bestaan zoveel verschillende soorten. Zoals bijvoorbeeld de speciale, grote aardslak (?), die ik deze zomer betrapte in één van mijn bloembakken.
Als je ze in detail bekijkt zijn het echt wel vieze en slijmerige beestjes maar toch ook wel weer heel mooi. En het zijn ook nuttige dingen, alleen waren ze dit jaar toch met zoveel dat het niet meer normaal was. En smullen dat die kunnen! Sommige plantjes in onze tuin zagen er niet uit. Een vriendin gaf me korreltjes om zo die beestjes te bestrijden. We strooiden ze in de voortuin omdat we daar nieuwe plantjes hadden gezet. En inderdaad het werkte wel. Wij dus naar de winkel. Bij nadere inspectie van de doos blijkt dit product giftig te zijn voor de hond. Niks geen korrels dus. Hoe wij dan de slakken uit onze tuin hielden?

Elke avond als het donker werd ging ventje rond in de tuin met zaklamp en plastic zak om ze letterlijk van en tussen de planten te plukken. Een stukje keukenrol moest het verder een beetje netjes laten verlopen. Een stuk of twintig gingen er per avond toch naar hun laatste rustplaats. Mijn plantjes zagen er, dankzij ventje’s nachtelijke escapades, na een tijdje ook terug goed uit.

Dit lees je misschien ook graag...