Het is beter als je je kind niet zelf leert lezen en schrijven las ik onlangs in de krant. Las ik weeral. Het is een steeds terugkerend onderwerp waarover je eeuwig kan discussiëren want de meningen hierover lopen erg uiteen. Onze kleindochter was net 3 jaar toen ze naast het Nederlands in drie talen kon tellen tot tien. Helemaal uit zichzelf wilde ze dat kunnen. (met dank aan Dora voor de voorzet wat het Engels betreft) Kinderen worden via het internet en de televisie nu eenmaal langs alle kanten bestookt met informatie. Het ene kind doet daar wat mee, het andere niet.
Zelf heb ik geen probleem met het feit dat kleuters thuis een voorsprong krijgen op het eerste leerjaar, tenminste als ze het zelf willen. Als ze er klaar voor zijn komt de vraag vanzelf. Onze oudste gaat volgend schooljaar naar het eerste leerjaar en een paar weken geleden vroeg hij me hoe je eigenlijk leert lezen.
Ik heb, als volwaardig lid van de vooruitziende vrouwen, ooit een paar toffe leesboekjes gekocht in de kringloop (je kent ze wel hé die met eerste woordjes als aap, rik, an…) die nu dus na jaren stof vergaren eindelijk uit de kast mogen.

Na letters komen cijfertjes. Hij wilde wel een euro verdienen door opa te laten zien dat hij die kan lezen. Ze naschrijven lukte vast ook al wel beweerde hij, wat inderdaad lukte.

Als ze er zelf achter vragen kan je dat niet weigeren hé. Willen ze toch wat leren dan is belonen de beste tactiek. Werkt altijd. Is het geen centje of sticker dan is het een waterijsje om 9 u ‘s morgens. (al kan je dat laatste ook een beetje bestempelen als verwennerij) Ach, ze worden zo snel groot.

Aanbevolen artikelen

3 Reacties

  1. och, da's toch belachelijk zeker wat ze ons allemaal weten te vertellen in de kranten? Ik denk dat elk kind wel nieuwsgierig is naar iets, en als ze graag woordjes willen leren kan je ze toch niet tegenhouden…

  2. Aanmoedigen zeker, als ze er zelf om vragen. En geduld éénmaal ze in het eerste zitten. Ik ben leergierig qua taal en echtgenoot in rekenen. Dus bij het leren lezen, kon ik me in het begin druk maken dat hij het woord niet kon lezen. Tuurlijk niet! Hij begon net! Zij hebben de methode Beer en Mol en dat zijn ook leuke boekjes. Ondertussen zit hij nu in het vierde leerjaar (goh wat gaat de tijd

  3. leergierig zijn is tof en dat aanmoedigen ook, nem 🙂

Reacties zijn gesloten.

error: Content is protected !!