creatief diy kringwinkel enzo persoonlijk Tips

Coronadagboek, een veilig mondmasker maken

Of het nuttig is of niet, velen onder ons voelen zich veiliger met een mondmaskertje op. Baat het niet dan schaadt het niet zou ik zeggen. Wat heb je nodig?

Als eerste een goed en vooral veilig patroon. Er circuleren meerdere patronen op het net maar niet alles is veilig. Gebruik dus voor alle zekerheid het patroon van de FOD Volksgezondheid dat je HIER kan downloaden of via de website van La Maison Victor.

Nodig: een overschot van stof (50cm x 50cm is voldoende voor 1 masker), lint of elastiek. Ik gebruikte een oud kringwinkelkoopje dat hier nog lag, namelijk 2 katoenen servietten voor het ene, en een stuk gebloemd katoen voor het andere.

Het sjabloon printte ik (op 100%) uit via de website van La Maison Victor. Meet goed na of je sjabloon na printen de juiste maten heeft. Voor een duidelijke uitleg met foto’s en extra tips surf je bijvoorbeeld naar deze pagina van de Krant van West-Vlaanderen.  Mij heeft het in elk geval geholpen om de maskers zeker op de juiste manier te naaien.

De maskers zijn dubbel gelaagd met binnenin aan één kant een omgeslagen rand van 2 cm onderaan waar er plaats is om eventueel een filter te steken. Dit kan de filter van een stofzuiger zijn of bijvoorbeeld een inlegkruisje. Na gebruik gooi je de filter weg. Het masker was je op 90 graden. Zelf “kook” ik het even in een bodem water op het gasfornuis.

Sommige mensen zullen zeggen dat ik overdrijf. Je m’en fous! Als risicopatiënt kan je niet voorzichtig genoeg zijn. We gebruiken het (voorlopig) alleen om naar de supermarkt te gaan.

Als je ziet dat er daar van sociale distancing dikwijls weinig sprake is dan twijfel je niet hoor. Niet elke winkel houdt zich strikt aan de regels, dat blijkt wel. En dan nog… Het zijn vooral de klanten die het niet altijd begrepen hebben. Vooral in de afdeling groenten en fruit is het op dat gebied huilen met de pet op, of in dit geval met het mondmasker. Mensen zetten hun (verplichte) winkelkar aan de kant en lopen kris kras langs de rekken én staan dan pal naast andere klanten. Nee, voor ons liever niet op die manier.

Trouwens ik las in de krant dat er sprake is dat, eens de maatregelen versoepelen, er grote kans is dat een mondmasker dragen eerder de norm zal worden (evenwel zonder te verplichten). Wij zijn er klaar voor!

Dit lees je misschien ook graag...