persoonlijk recepten Tips vegan

Dagen zonder vlees, slot…

Nog 1 dag en ‘Dagen zonder vlees 2016’ zit erop. Heb ik alles gedaan zoals ik me had voorgenomen? Nee. Ben ik daar teleurgesteld door? Nee. Heb ik mijn best wel gedaan? Ja! Ook voor mezelf was DZV een uitdaging. Waar heb ik ‘gefaald’, als je het al zo mag noemen?

 • Geen vlees: Voor mij evident, voor manlief ook want die eet thuis wat de pot schaft. De kinderen en kleinkinderen daarentegen moesten zich aanpassen. Ik heb het lang volgehouden, zij ook. Vorige week ben ik gezwicht en heb hen terug zelf laten kiezen wat ze wilden eten. Resultaat opnieuw 2 verschillende potjes koken. Het grootste probleem was eigenlijk het broodbeleg, vooral voor de kleintjes.

Wat doe ik zoal op mijn brood? Tapenade, hummus van pompoen, tofuspread, curryhummus, hummus van witte bonen of courgette, en als ik geen tijd of zin heb om zelf wat te maken lekker broodbeleg van Bio Planet of het Natuurhuis met wat extra groenten erop/bij. Jammie…

tofoesalade

seitan kerrie

champignon à la greque

 • Enkel seizoensgroenten eten: Ik hou er altijd wel rekening mee maar uitsluitend groenten van het seizoen op het bord vond ik soms moeilijk. In de lente- en zomermaanden had het makkelijker voor me geweest. Ik ben geen wintermens, hou niet zo van wintergroenten.  Maar kijk, ik heb 40 dagen mijn best gedaan en dat is toch ook een stap in de goede richting.
 • Geen eten weggooien was meestal geen probleem.
 • Eten kopen zonder verpakking was niet evident. Daar heb ik veel steken laten vallen, gewoon omdat het niet meteen voorhanden was. Zelfs op de markt. Hoe dikwijls heb ik tegen de verkoper niet moeten zeggen dat ik mijn eigen boodschappenmand mee had en dat het plastiek zakje écht niet om die groenten moest. Zucht. In de supermarkt heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk te kiezen voor de onverpakte versie van groenten en fruit. Er is op dat vlak nog véél werk aan de winkel.

Met nog één dag te gaan staat mijn DZV teller op

dagenzondervlees slot

Misschien nog even een paar goede kookboeken meegeven die je kunnen helpen om ook de rest van het jaar lekkere gerechten zonder vlees op tafel te toveren. Het stapeltje rechts zijn mijn favorieten. ‘Veganistisch koken van Steen & Newman’ is voor mij zoals het boek van de Boerinnenbond voor iemand anders. Deze ‘basis van de plantaardige keuken’ (mét lekkere recepten) moet je in huis hebben.

vegan kookboeken

Je kan natuurlijk ook altijd de hartige recepten op mijn blog raadplegen. Oh ja, en wat het nagerecht of de taart betreft… mijn receptenindex voor zoete gerechten is af! Neem je even een kijkje?

Hoe is jouw deelname aan Dagen zonder vlees verlopen?

Dit lees je misschien ook graag...

7 Reacties

 1. zegt:

  Goed bezig geweest!!! Ik eet nooit vlees, wel af en toe vis en wel zuivel en honing. Meestal is broodbeleg geen probleem, maar de tips die je hier geeft lijken me wel iets om eens uit te proberen. Maar wat betreft die verpakkingen… daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen, dan ben ik wel erg van de gemak zeg maar. Je krijgt hier geen gratis plastic tasjes meer bij de boodschappen, je kunt ze wel kopen en dat heeft wel een duw in de goede richting gegeven, altijd boodschappentasjes bij me 🙂 En ik vind het ook erg moeilijk om in de winter alleen seizoen groente te eten. Fijn is wel dat ouderwetsere groenten weer wat meer te krijgen zijn, waardoor er wat meer keuze is. Ik voel me wel een beetje slecht als ik snijbonen uit Marokko koop… slecht voor het milieu, maar wel weer inkomsten voor de mensen daar… Blijven lastige dingen.

 2. Mijn middelste eet al jaren vegetarisch, als hij thuis is en kookt zet hij de lekkerste gerechten op tafel. Zijn broodjes zijn echte feestjes om te zien. Ik ben meer van rechttoe rechtaan: snee (glutenvrij) brood met kaas of (zelfgemaakte) jam en ook dat is lekker 🙂

  1. Nana zegt:

   Ook niet slecht. 🙂

 3. Ik heb nog maar één vegetarisch kookboek én uiteraard jouw blog met een schat aan recepten. Ik sta nog in mijn kinderschoenen wat betreft vegetarisch koken, maar ben vast van plan hierin vooruitgang te boeken. (wel niet elke dag van de week, dat zouden mijn huisgenoten niet appreciëren)

  1. Nana zegt:

   Klein beginnen hé. 😉

 4. Van hetzelfde hier, ook veel seizoensgroenten maar niet altijd én geen wegwerpverpakking was ook vak niet mogelijk… Mijn teller staat ongeveer op hetzelfde 🙂

  1. Nana zegt:

   Proficiat!

Reacties zijn gesloten.