Flexitariër mijn familie

Goe gebakken…

Gisteren was ze jarig, onze dochter. Zondag had ze het hele gezin bij ons thuis (ja, zo gaat dat tegenwoordig) uitgenodigd en trakteerde ze ons op een zelfgebakken taart. Zalig was dat zo’n vol huis.

Het recept van de citroen-kwarktaart die ik eerder die week van een vriendin gekregen had speelde ik als tip aan dochter door. Bedoeling was om ze, net als zij deed, zonder boter klaar te maken zodat ze paste binnen ons dieet. Maar zoals dat gaat bij kinderen, zelfs als ze al volwassen zijn, had ze niet goed geluisterd en er toch de boter in verwerkt. Niet dat we ze minder hebben laten smaken zenne… ze was overheerlijk. Dochter was fier want desserts en taarten zijn niet zo haar dada.  Nee nee, ze heeft dat heel goe gebakken…

Het recept:

50 g boter
enkele speculooskoekjes, verkruimeld

3 citroenen
250 g Philadelphia light  ( of light ricotta)
150 g Griekse yoghurt 0%
3 eieren
1 el maizena
75 g fijne kristalsuiker (of bakbestendige Chrisal van Canderel)
1 el heldere honing

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter in de pan en roer er de koekjes door. Vet een springvorm van 20cm licht in en bedek de bodem met de speculooskruimels. Bak 10 min in de oven. Rasp ondertussen de schil van 2 van de citroenen en pers ze. Vermeng de Philadelphia kaas met de yoghurt, eieren, de maizena, het citroensap, de zeste en de suiker totdat het een gladde massa is. Schenk het mengsel voorzichtig op de kookruimels, en bak de taart 45-50 min in de oven. Laat de taart tenminste een uur in de springvorm afkoelen, maak dan voorzichtig met een mes de rand los en leg de taart op de schotel. Snijd de overgebleven citroen in dunne plakken. Leg ze in een pan, giet er kokend water overheen, laat 5 min zachtjes koken en vervolgens uitlekken. Verwarm de honing op een laag vuur zonder te laten koken. Dompel de citroenplakken in de honing en schik ze op de kwarktaart.

Weight Watchers: Mijn vriendin rekende uit dat zo één stukje taart (met Canderel en zonder boter klaargemaakt, de bakwijze is dan iets anders) neerkomt op 4 propoints.

Dit lees je misschien ook graag...