mijn familie toen ik nog niet vegan at

Verloren maandag…

…op zondag. De schoonfamilie viert Nieuwjaar helemaal niet en dus nodig ik hen al enige jaren uit op de eerste zondag van het jaar om worstenbrood en/of appelbollen te komen eten. Een klein hapje vooraf, zelfgemaakt gebak of dessertje en het uitdelen van surprisekes maken het af. De kerstboom is dan al afgebroken en het geheel heeft dan een heel ander sfeertje. Ik prefereer dit gebeuren ver boven het opgeklopte gedoe van oud en nieuw. Gewoon gezellig samen, alles kan en niks moet. Ik bestel meestal bij de bakker, lekker én gemakkelijk. Mocht jij er toch zelf aan willen beginnen:
Antwerps worstenbrood:
Snijd de korst van de snede brood en week het brood in 1/2 dl melk. Meng het geweekte brood, de peper, het zout, de nootmuskaat en 1 eierdooier goed onder 1/2 kg gehakt en vorm er kleine worstjes van. Rol het bladerdeeg in een vierkant van 1/2 cm dikte en snijd er vierkantjes van 12 cm van. Leg een worstje gehakt op elk stukje deeg, rol het lapje op en kleef de uiteinden van het rolletje met water dicht. Klop een eierdooier los met enkele lepels water en bestrijk er de bovenkant van elk broodje mee. Verwarm de oven voor op 200 ° C en bak de broodjes vervolgens 20 minuten.
Appelbollen:
De oven voorverwarmen op 225°C. In een kommetje een mengsel roeren van 4 eetlepels suiker, 1 eetlepel kaneel en 1/4 theelepel kruidnagelpoeder. Met een appelboor de klokhuizen uit de appels boren. De appels schillen. Plakjes bladerdeeg uitrollen en de appels erop zetten. De holte bestrooien met het suikermengsel en het bladerdeeg om de appels vouwen. De randen met water bestrijken en goed vastplakken. De appelbollen met de sluitkant naar beneden op een ingevette bakplaat (of in ingevette aluminiumschaaltjes) zetten.Een ei loskloppen en de appelbollen bestrijken met ei. In het midden van de oven de appelbollen in ± 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

Dit lees je misschien ook graag...