Flexitariër mijn familie

Weer punten tellen…

Zoon moet 12 kg afvallen maar kan het alleen niet opbrengen. Moeder offert zich op (er mag gerust 5 kg af) en gaat sinds verleden week met hem mee naar de Weight Watchers. Het vorige FlexiPoints systeem vond ik schitterend en het werkte ook. Van het nieuwe ProPoints systeem ben ik niet overtuigd maar ik geef ze het voordeel van de twijfel en probeer het een tijd uit.

Het ProPoints systeem houdt niet enkel rekening met vetten (en dus calorieën) maar ook met de wijze waarop het lichaam voeding verwerkt. De nieuwe points worden berekend aan de hand van een formule waarin de hoeveelheden eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels vervat zitten en daardoor heeft alles nu een andere waarde dan vroeger. Alle fruit en groenten zijn 0 points nu terwijl sommige vroeger toch punten hadden. Er wordt ook geen rekening meer gehouden met beweging omdat studies uitgewezen zouden hebben dat het merendeel van de bevolking een eerder zittende levensstijl heeft. Je krijgt een ProPoints dagtotaal (in mijn geval 29, zoon 49) en daarbovenop een ‘wekelijks vrij totaal’ (42 voor mij, 49 voor zoon). Al je punten, inclusief het vrije weektotaal, moeten op zijn op het einde van de week, niks meer sparen (vroeger mocht je per dag 4 punten overhouden), geen puntenlimiet meer voor zoet en alcohol (vroeger max 14 per week) zolang het maar binnen je ‘budget’ valt… Ik vind het vreemd. Voor zoon zal het in het begin zeker wel werken want die gaat met dit systeem sowieso een pak minder vet eten dan voorheen. Ikzelf lijk wel een hele dag te eten en moet me zelfs verplichten om meer te eten dan voordien om aan mijn punten te geraken. Woensdag is het eerste weegdag en ik ben super benieuwd!

De recepten blijven geldig maar aan een ander Points totaal. Zo at ik bijvoorbeeld deze lekkere aardbeiensalade met geitenkaas (vroeger 1,5 FlexiPoints, nu 2 ProPoints per persoon)

Voor 4 pers: laat 250gr gesneden aardbeien ongeveer 30 minuten marineren in 2 eetlepels balsamicoaijn en versgemalen zwarte peper. Verdeel sla (het recept vraagt veldsla maar ik heb ondervonden dat het lekkerder is met gemengde sla waar rucola in zit), schep de aardbeien erop en verkruimel 120gr verse gietenkaas over de salade. Smakelijk!

Dit lees je misschien ook graag...