Vandaag is ze jarig, onze nicht. 56. Vrouw, moeder en oma. Tof zal je denken. Helaas heeft ze vorige week te horen gekregen dat haar darmkanker uitzaaiingen heeft veroorzaakt in longen en lever. Niks meer aan te doen. Ze heeft misschien nog maar maanden te leven. We hadden er al die tijd nochtans goede hoop op gehad. Zijzelf heel moedig en positief.

Vandaag is ze dus jarig. Bij jarig zijn horen kaarten. En wensen. Maar wat stuur je iemand die net zo’n diagnose heeft gehad en wat wens je? Ik heb er heel erg over nagedacht. Geef toe dat ik even op Google ben gaan kijken of ik referenties vond. Een richtlijn. Die waren er niet meteen. Wel mooie kaarten om iemand sterkte en moed te wensen maar nergens iets over de combinatie jarig en palliatief.

Hoe dom ben ik eigenlijk wel om te gaan zien hoe anderen dat oplossen, zei ik tegen mezelf. Doe gewoon wat je hart je ingeeft. Schrijf iets wat je zelf zou willen lezen mocht je in haar plaats zijn. Ik koos een neutrale kaart met bloemen en schreef binnenin een gedicht. Of het de goede manier is weet ik niet, het is gewoon mijn manier. Ik hoop dat het haar hart toch iets of wat warmt.

 

Zoekend naar woorden

maar het blijft stil.

Wat mogen we je nog wensen

na een diagnose zo kil?

Weet je…

We vragen de zon elke dag

voor je te schijnen

met een glimlach

die je pijn doet verdwijnen.

We vragen de regendruppels

te schitteren als diamant.

Bewonder en aanvaard 

als lichtpunt in je hand.

We vragen alle bloemen

in de wereld te geuren

om met hun blaadjes

je dagen met moed in te kleuren.

Tenslotte vragen we de vogels

te zingen zonder limiet.

Op je verjaardag en verder

nog mooie dagen in het verschiet.

Liefs, je neef en nicht.

© Nana – Tartelette Maison

De reden waarom ik dit persoonlijk gedicht op de blog zet is simpel. Ikzelf kon een manier bedenken om het te verwoorden, anderen misschien niet. Aangezien ik zelf geen richtlijnen vond op internet is dit misschien een houvast voor iemand die in dezelfde situatie zit en ook op zoek gaat. Ik hoop wel dat niemand mijn gedicht gewoon gaat overnemen maar er inspiratie uithaalt om zelf iets te schrijven.

Klik voor meer eigen gedichten.

Aanbevolen artikelen

11 Reacties

 1. Goed naar je hart geluisterd en hele mooie woorden gevonden. Het heeft je nicht, ondanks alles, vast veel deugd gedaan.

 2. Nou lieverd dat is zeker een heel pakkend gedicht, de tranen biggelden over mijn wangen. Ik denk zekers dat ze de kaart met je prachtige gedicht zal koesteren lief aards engeltje. Dikke knuff!

 3. Wat een prachtig gedicht en wat goed dat jij dit kan. In dit soort situaties moet ook ik vaak zoeken naar woorden, maar je hebt gelijk, schrijf wat je hart je ingeeft. Dank je voor de wijze les.

 4. Pakkend mooi je gedicht… je hebt het schitterend verwoord. Echt knap dat je dat zo mooi kan…
  Ik wens je nichtje nog heel veel mooie dagen…en heel veel sterkte.
  Wat een naar ding toch die kanker… precies dat er niks anders meer bestaat dezer dagen… zoveel verdriet overal.

  Geniet toch van een fijn nazomers weekend Nana…

 5. Prachtig gedicht dat zal je nicht zeker raken! Toevallig ben ik ook jarig vandaag 46 jaar. Drie jaar geleden is mijn dikke darm verwijderd en een stoma geplaatst. Heb geluk gehad en besef dat door je verhaal nogmaals. Veel sterkte voor je lieve nicht.

  1. Oh dat wist ik niet. Nog van harte proficiat met je verjaardag!

 6. Ja het is soms niet makkelijk iets moois te bedenken in zo n situatie maar met grote bewondering lees ik dit mooie gedicht ,echt zo ontroerend mooi .

Reacties zijn gesloten.

error: Content is protected !!