Mijn schoonvader is verleden week overgebracht naar de afdeling geriatrie van het ziekenhuis zodat hij binnenkort kan beginnen revalideren. Bij oude mensen laten ze normaal een gebroken schouder gewoon aan elkaar groeien maar omdat hij nog zo kwiek is én linkshandig was het beter om toch maar de schouder te opereren. Eerst moest gekeken worden of zijn hart wel sterk genoeg was. Omdat narcose voor hartpatiënten en mensen op die leeftijd best zo licht mogelijk is, kozen de dokters voor metalen pinnen in plaats van metalen plaatjes. De operatie van zijn schouder is goed gelukt en hij houdt er zich sterk bij. Maar het gaat allemaal veel te traag naar zijn goesting. Hij wil zo graag terug naar huis. Helaas zal dat nog wel een paar weekjes duren.

Spijtig voor hem mist hij nu ook de doop van onze kleinzoon (die trouwens zijn eerste tandje krijgt) volgende zaterdag. Ik heb het in mijn kop gestoken om kleinzoon met deze gelegenheid een spaarpot cadeau te doen. Maar vind dat nog maar eens. Heel veel keuze is er niet. Liefst had ik er eentje met muziek en/of met zijn naam op. Wat ik tot hiertoe al gevonden heb kan mijn goedkeuring niet wegdragen. Nog amper 1 week heb ik om eraan te geraken.

Zelf heb ik goede herinneringen aan mijn eerste spaarpot. Mijn broer en ik hadden een molen. Van onze vava kregen we op zondag altijd centjes om erin te steken. Bij elke cent die erin ging mochten we aan de wieken draaien. Als grootvader ons liet kiezen tussen een briefje van honderd of soms duizend) frank of wat halve frankskes dan kozen we steevast voor het laatste. Anders konden we maar één keertje draaien natuurlijk. Wat waren we toch stom! Mijn spaarpotje leeft nog en is zelfs nog in heel goede staat. Alleen het slotje zullen we moeten vervangen want daar heb ik het sleuteltje niet meer van. Het spreekt vanzelf dat ook kleinzoon elke zondag hier bij ons thuis aan de wieken zal mogen draaien.

Een spaarvarken…. weet je waarom varkens geassocieerd worden met sparen? Was de oogst van graan of aardappelen vroeger overvloedig, dan gingen de overschotten naar de zwijnenstal. Was er geen overschot dan bleef het varkenshok leeg.

Aanbevolen artikelen