Frankrijk kringwinkel enzo persoonlijk Tips

Langs mijn favoriete rommelmarkten in de Provence…

Wat ik mis als ik in de Provence ben vroeg iemand me laatst. Misschien schreef ik het ooit al eens. Het lijstje is in ieder geval vrij kort én we hebben voor alles een oplossing:

 • de kleinkindjes (we skypen)
 • vegan kipstuckjes van de vegetarische slager (als we in 1 keer naar het zuiden rijden neem ik een paar pakjes mee, anders zijn de kipstuckjes het eerste wat ik eet als we terug thuis zijn)
 • de pauzeknop op de afstandsbediening, stom hé (we kijken sowieso minder – in de zomer zelfs niet – én later op de avond, dus meestal vanuit ons bed zodat we vaak toch in slaap vallen tijdens het kijken en we de pauzeknop zodoende niet eens nodig hebben)
 • en last but not least: de kringwinkels

Voor dat laatste puntje heb ik natuurlijk óók een oplossing. ‘k Zou anders ontwenningsverschijnselen krijgen vrees ik. Het is niet helemaal hetzelfde maar kringwinkels worden ginder vervangen door rommelmarkten (vaste en toevallige), brocantewinkels die we onderweg passeren en dépôts de vente. Elke week spring ik minstens 1 keer binnen in die van Eygalières waardoor er al wat spulletjes in en om het huis staan die ik er gekocht heb. Een 5* adresje!

2015-09-16 15.05.02

Nu het lente is  kan je praktisch weer elk weekend naar één of andere rommelmarkt. Oók in Frankrijk is dat het startsein. ‘s Morgens is het dan, vergeleken met ‘s middags, nog redelijk koud maar een hoop mensen geeft daar niet om. Elf uur is meestal het drukste moment, net zoals op een gewone markt. De zon geeft al goed wat warmte en iedereen is uitgeslapen. Voor de beste koopjes ben je op dat moment dikwijls al te laat. Zoek je niks bijzonders wacht dan tot de middag om te gaan. Tussen 12 en 14 uur eten de Fransen en dat zie je aan het bezoekersaantal. In de zomer is het niet aangeraden om ‘s middags te gaan wegens veel te warm. Op veel van die markten loop je trouwens constant in de zon, hou daar rekening mee! Een hoedje, pet, parasol óf rommelmarkt onder de bomen (bv Saint Andiol, Maussane, Pernes les Fontaines) is dan een oplossing.

Maar hoe weet je nu of zo’n markt wel de moeite zal zijn. Tja, dat is altijd wel een risico. We hebben het al een paar keer meegemaakt dat we een heel eind reden en er bij aankomst amper of niks te zien was. Les 1 als je naar een rommelmarkt wil die niet echt kortbij je verblijfplaats is: bel of mail de organisator om zeker te zijn. Geloof me, niet overbodig. Zelfs een markt waar meer dan 400 standhouders worden verwacht lassen ze af als ze nog maar dénken dat het gaat regenen.

DSCN0853
voorjaar, Saint Andiol

Rommelmarkten (in Frankrijk meestal vide-greniers genoemd) zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben met de jaren onze favorieten vast op de agenda staan. Hieronder een kort lijstje met info en onze eigen rating:

Bouche du Rhône:

 • Saint Rémy de Provence (op de parking van de supermarkt Intermarché), 100 à 200 kramen, meestal particulieren, 5*, meerdere keren per jaar.
 • Saint Andiol (park van het kasteel, in het centrum), +300 kramen, zowel particulieren als profs, 5*, meerdere keren per jaar.
 • Fontvieille 5*, O.H.Hemelvaart, centrum
 • Eyguières (straten in het centrum), +200 kramen, vooral particulieren, 5* (24 april 2016)
 • Maussane Les Alpilles (Place H. Giraud), 100 à 200 kramen, particuliers als profs, 4*, meerdere keren per jaar.
 • Saint Etienne du Grès (centrum), 100 à 200 kramen (kan keer per keer enorm verschillen), veel particulieren, 3*, meerdere keren per jaar.
 • Le Paradou, klein maar altijd fijn, 3*
 • Ventabren, +300 kramen, 5*, weekend midden september, zou nu – na 14 jaar – waarschijnlijk niet meer georganiseerd worden omdat het een té groot evenement geworden is voor het dorp en nog amper 20% van de deelnemers eigen inwoners zijn. Ik volg het op.
20150426_103248
centrum Eyguières

Vaucluse:

 • Chateauneuf de Gadagne (Stade de la Galère), +300 kramen, vooral particulieren, 5*, meerdere keren per jaar.
 • Velleron (die in het centrum tijdens het feest van de aardbei), 100 à 200 kramen, vooral particulieren, 5* (8 mei 2016)
 • Verquières (centrum), 100 à 200 kramen, vooral particulieren, 4* (1 mei 2016)
 • Carpentras (Marché-Gare, Avenue des Marchés = buiten het centrum ), +500 kramen, zowel particulieren als profs, 5*, meerdere keren per jaar.  Elke zondag in het centrum een brocantemarkt (vooral profs). Mooie spulletjes maar eerder voor de toeristen die zich met een vakantiegevoel in het hoofd makkelijk laten afzetten. Prijzen zijn er veel te hoog.
 • Pernes Les Fontaines (Place Gabriel Moutte en Quai de la Nesque), 100 à 200 kramen, 3* , meerdere keren per jaar. Op zaterdag is er naast de warenmarkt ook een rommelmarkt die meestal weinig of niets voorstelt.
 • Wie voor antiek en brocante gaat moet zeker de 3 daagse foire (Grande brocante de Pâques) meepikken in L’Isle sur la Sorgue (Parc Gautier, Route de Robion), 5*, 25-26-27 maart 2016, 5*. Elke zondag is er naast een grote (mooie) warenmarkt ook een antiekmarkt (vooral profs). Mooie spulletjes maar eerder voor de toeristen die zich met een vakantiegevoel in het hoofd makkelijk laten afzetten. Prijzen zijn er veel te hoog. Voor de sfeer wél een aanrader. 
2014-05-08 12.17.07
Centrum Velleron – Fête de la fraise
DSCN9824
Grande brocante de Pâques – op de middag.

Rommelmarkten die wij erg overroepen vinden en ondertussen links laten liggen:

 • Tarascon (parking Bricomarché), letterlijk rommel, 2*
 • Monteux, minder kramen dan aangegeven, letterlijk rommel, 1*
 • Saint Rémy de Provence, brocantemarkt op zondag, 2* (voor  de sfeer).

Let op: de ene vide-greniers is de andere niet:

 • vide-greniers: gewone rommelmarkt
 • vide-armoires (of vide-dressing): vooral kleding, schoenenn handtassen etc
 • vide- poussettes: baby- en kinderspullen
 • vide-jouets: speelgoed
 • vide-maison: soms gewone rommelmarkt maar meestal een soort garageverkoop op 1 adres

Ik geef nog een paar goede websites mee die je kunnen helpen om vooraf een paar leuke Franse rommel- of brocantemarkten uit te zoeken:

Bonne chance!

 

Dit lees je misschien ook graag...

7 Reacties

 1. Lijkt me zo gaaf die Franse rommelmarkten! In Lille is een grote, niet zo heel ver van hier. Misschien ooit?

  1. Nana zegt:

   Ja de grote jaarlijkse rommelmarkt van september in Lille… immens groot maar helaas ook immens druk. Niks voor mij. Zou wel de moeite zijn.

 2. zegt:

  Hier zou ik ook wel een keertje naar toe willen. Nog nooit geweest.

 3. zegt:

  Heerlijk, die brocantemarkten in Frankrijk. Zo gauw we er zijn ga ik weer.

  1. Nana zegt:

   Wij ook. Ik heb mijn lijstje al klaar. 🙂

 4. Ik bezocht vorige zaterdag de wekelijkse brocantemarkt in Antibes. Ik vond er niet zo veel aan. Eerder een attrape-touristes.
  Maar ik ben wel heel blij met jouw tips! Dank je wel.

  1. Nana zegt:

   Het kaf van het koren scheiden kan je alleen nadat je je één keer hebt laten vangen. 😀

Reacties zijn gesloten.